Ge­gra­ti­neer­de ui­en­soep

Dé Franse uiensoep, met cognac, tijm en stokbrood met kaas.

(594)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht Dé Franse uiensoep, met cognac, tijm en stokbrood met kaas. 6 personen
3 594

Ingrediënten

6 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de uien in dunne ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak de ui 30 min. op laag vuur. Roer regelmatig. Voeg de bloem en peper toe als de uien mooi bruin en gekaramelliseerd zijn. Bak 5 min. op laag vuur mee. Roer de cognac erdoor en voeg de bouillon en takjes tijm toe. Breng de soep al roerend aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken
  2. Verwarm ondertussen de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd een sneetje per persoon van het stokbrood, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze tijdens het voorverwarmen boven in de oven in ca. 4 min. goudbruin. Rasp de gruyère. Bestrooi de geroosterde sneetjes brood met wat kaas en schuif ze terug in de oven. Gratineer ca. 3 min.
  3. Neem de tijm uit de pan. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met de rest van de kaas. Leg er een sneetje gegratineerd stokbrood op en serveer. Geef de rest van het stokbrood er apart bij.

bewaartip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren maken tot het roosteren van het brood. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm op laag vuur en ga ondertussen verder met het bereiden van het brood.

dieettip:

Vervang voor een vegetarische variant de runderbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies voor een vegetarisch gestremde kaassoort (bijv. belegen kaas van AH puur&eerlijk biologisch).

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 475 kcal
  • eiwit 17 g
  • koolhydraten 42 g
  • vet 23 g
    waarvan verzadigd 14 g
  • natrium 1.440 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Gegratineerde uiensoep

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­gra­ti­neer­de ui­en­soep

1
1
  • 800 g uien
  • 50 g boter

Snijd de uien in dunne ringen. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak de ui 30 min. op laag vuur. Roer regelmatig.

2
2
  • 2 el bloem
  • 1 tl peper
  • 4 el cognac
  • 1½ liter hete runderbouillon (van tablet)
  • 2 takjes verse tijm

Voeg de bloem en peper toe als de uien mooi bruin en gekaramelliseerd zijn. Bak 5 min. op laag vuur mee. Roer de cognac erdoor en voeg de bouillon en takjes tijm toe.

3
3

Breng de soep al roerend aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken

4
4

Verwarm ondertussen de ovengrill voor op de hoogste stand.

5
5
  • ½ stokbrood

Snijd een sneetje per persoon van het stokbrood, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze tijdens het voorverwarmen boven in de oven in ca. 4 min. goudbruin.

6
6
  • 150 g geraspte Zwitserse gruyère (kaas)

Rasp de gruyère. Bestrooi de geroosterde sneetjes brood met wat kaas en schuif ze terug in de oven. Gratineer ca. 3 min.

7
7

Neem de tijm uit de pan. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met de rest van de kaas.

8
8

Leg er een sneetje gegratineerd stokbrood op en serveer. Geef de rest van het stokbrood er apart bij.

bewaartip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren maken tot het roosteren van het brood. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm op laag vuur en ga ondertussen verder met het bereiden van het brood.

dieettip:

Vervang voor een vegetarische variant de runderbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies voor een vegetarisch gestremde kaassoort (bijv. belegen kaas van AH puur&eerlijk biologisch).

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.