bewaar
Gazpacho (koude tomatensoep) met kruidenolie en aardappelcrème
Gazpacho (koude tomatensoep) met kruidenolie en
	 aardappelcrème
bewaar

Gazpacho (koude tomatensoep) met kruidenolie en aardappelcrème

1 uur bereiden
3 uur wachten
40waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1½ kg

trostomaten

3 teentjes

knoflook.

2 eetlepels

balsamicoazijn

400 ml

olijfolie extra vierge

zeezout en versgemalen zwarte peper

1 grote

kruimig kokende aardappel

125 ml

slagroom

1 zakje

verse peterselie

4 eetlepels

melk

1 zakje

verse bieslook

1 zakje

verse koriander

Dit heb je nodig

  • stevige bolzeef

Aan de slag

1

Tomaten wassen, in vieren snijden en zaadjes loshalen. Bolzeef in schaal hangen en telkens gedeelte van tomaat met spatel door zeef wrijven of tomatenpartjes in keukenmachine pureren en door zeef wrijven. 2 Teentjes knoflook boven moes uitpersen, azijn en 2 el olie erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Afgedekt in koelkast in 2-3 uur goed koud laten worden. Aardappel in 20 min. gaarkoken, laten afkoelen en pellen. Aardappel tot kruim stampen, door zeef wrijven. 1 teentje knoflook erboven uitpersen. Room, 4 el olijfolie en melk toevoegen zodat dunne crème ontstaat. Bieslook, peterselie en koriander fijnsnijden. Kruiden overdoen in hoge kom of mengkom van keukenmachine. Door kruiden 300 ml olie roeren en geheel vervolgens in keukenmachine of staafmixer tot gladde massa draaien. Op smaak brengen met zout en peper. Deel van garnituur (zie nabereiden) met kruidenolie omscheppen. Soep overdoen in terrine en aardappelcrème in straaltje van lepel laten lopen, zodat mooi cirkelpatroon ontstaat. Garnituur voor soep in schaaltjes overdoen en naast terrine op tafel zetten.

2

Kies voor garnituur bijvoorbeeld uit: " cherrytomaten, in vieren gesneden en omgeschept met kruidenolie " in olijfolie gebakken dobbelsteentjes brood (of kant-en-klare croutons) " stukjes mozzarellakaas, omgeschept met kruidenolie en extra basilicum " blokjes rauwe paprika, aangemaakt met olijfolie, peper en zout " blokjes (snack)komkommer, aangemaakt met mespunt suiker, zout, peper en fijngesneden koriander " verse rode pesto (bakje 100 g) " verse tapenade van zwarte of groene olijven (bakje 100 g) " Hollandse garnalen omgeschept met kruidenolie " in bouillon gepocheerde kipfilet, in blokjes gesneden en omgeschept met kruidenolie.