Zeeuwse bolussen
In Zeeland komt deze heerlijkheid standaard op tafel als nagerecht, of als lekkers bij de koffie.

Advertentie
Ingrediënten
- ½ zakje gedroogde gist (zakje a 7 g)
- 500 g tarwebloem (+ extra om te bestuiven)
- 125 g ongezouten roomboter
- 100 ml halfvolle melk
- 1 middelgroot ei
- 3 el bruine basterdsuiker
- 3 el Zeeuwse keukenstroop
- ½ tl kaneelpoeder
Keukenspullen
- deegroller
- lage taartvormpjes (Ø 10 cm)
Advertentie
Bereiden
- Roer de gist en het zout door de bloem. Smelt 50 g boter in een pan, schenk de melk erbij en verwarm tot lauwwarm. Roer het ei en het melkmengsel door de bloem en kneed in 5 min. tot een elastisch deeg. Laat het deeg onder een schone theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen. Meng ondertussen voor de vulling de rest van de boter met de suiker, stroop en kaneel.
- Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoekige dunne lap van 1/2 cm dik en 25 cm breed. Snijd 8 repen van 3 cm breed. Smeer de helft van de vulling op de repen. Vet de vormpjes in. Bestrijk de zijkanten van de repen met water, rol spiraalvorming op met de naad naar boven en leg in de vormpjes. Smeer de rest van de vulling erover. Laat de bolussen 15 min. rijzen. Verwarm ondertussen de oven op 225 °C.
- Bak de bolussen in het midden van de oven in ca. 15 min. bruin en gaar. Laat 5 min. in de vormpjes afkoelen. Leg op een rooster en laat verder afkoelen.
bewaartip:
U kunt de Zeeuwse bolussen een dag van tevoren bereiden. Bewaar in een afgesloten trommel.
Advertentie
Voedingswaarden (per stuk)
- energie 315 kcal
- eiwit 5 g
- koolhydraten 36 g
-
vet 16 g
waarvan verzadigd 0 g
Ook te zien in
Zeeuwse bolussen
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Zeeuwse bolussen
- ½ zakje gedroogde gist
- 500 g tarwebloem
- 50 g ongezouten roomboter
- 100 ml halfvolle melk
- 1 middelgroot ei
Roer de gist door de bloem. Smelt de boter in een pan, schenk de melk erbij en verwarm tot lauwwarm. Roer het ei en het melkmengsel door de bloem en kneed in 5 min. tot een elastisch deeg.
- 75 g ongezouten roomboter
- 3 el bruine basterdsuiker
- 3 el Zeeuwse keukenstroop
- ½ tl kaneelpoeder
Laat het deeg onder een schone theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen. Meng ondertussen voor de vulling de boter met de suiker, stroop en kaneel.
Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoekige dunne lap van 1/2 cm dik en 25 cm breed. Snijd 8 repen van 3 cm breed. Smeer de helft van de vulling op de repen.
Vet de vormpjes in. Bestrijk de zijkanten van de repen met water, rol spiraalvorming op met de naad naar boven en leg in de vormpjes. Smeer de rest van de vulling erover. Laat de bolussen 15 min. rijzen. Verwarm ondertussen de oven op 225 °C.
Bak de bolussen in het midden van de oven in ca. 15 min. bruin en gaar. Laat 5 min. in de vormpjes afkoelen. Leg op een rooster en laat verder afkoelen.
bewaartip:
U kunt de Zeeuwse bolussen een dag van tevoren bereiden. Bewaar in een afgesloten trommel.