bewaar
Zeeuwse bolussen
Zeeuwse bolussen
bewaar

Zeeuwse bolussen

In Zeeland komt deze heerlijkheid standaard op tafel als nagerecht, of als lekkers bij de koffie.

1 uur bereiden
15 min. oventijd
1 uur wachten
94waarderingen

Ingrediënten

8 porties

½ zakje

gedroogde gist

500 g

tarwebloem

125 g

ongezouten roomboter

100 ml

halfvolle melk

1

middelgroot ei

3 el

bruine basterdsuiker

3 el

Zeeuwse keukenstroop

½ tl

kaneelpoeder

Dit heb je nodig

  • deegroller

  • lage taartvormpjes (Ø 10 cm)

In Zeeland komt deze heerlijkheid standaard op tafel als nagerecht, of als lekkers bij de koffie.

Aan de slag

1

Roer de gist en het zout door de bloem. Smelt 50 g boter in een pan, schenk de melk erbij en verwarm tot lauwwarm. Roer het ei en het melkmengsel door de bloem en kneed in 5 min. tot een elastisch deeg. Laat het deeg onder een schone theedoek op een warme plaats 1 uur rijzen. Meng ondertussen voor de vulling de rest van de boter met de suiker, stroop en kaneel.

2

Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoekige dunne lap van 1/2 cm dik en 25 cm breed. Snijd 8 repen van 3 cm breed. Smeer de helft van de vulling op de repen. Vet de vormpjes in. Bestrijk de zijkanten van de repen met water, rol spiraalvorming op met de naad naar boven en leg in de vormpjes. Smeer de rest van de vulling erover. Laat de bolussen 15 min. rijzen. Verwarm ondertussen de oven op 225 °C.

3

Bak de bolussen in het midden van de oven in ca. 15 min. bruin en gaar. Laat 5 min. in de vormpjes afkoelen. Leg op een rooster en laat verder afkoelen.

bewaartipU kunt de Zeeuwse bolussen een dag van tevoren bereiden. Bewaar in een afgesloten trommel.