Garnalenkroketjes met gruyère

voorgerecht
10 personen
3
21
Advertentie
Ingrediënten
- 50 g gruyère (kaas)
- ½ citroen
- 50 g boter of margarine
- 200 g bloem
- ¼ liter koude melk
- 1 visbouillontablet
- 250 g Hollandse garnalen (grijze Noordzeegarnalen)
- 5 eieren (gesplitst)
- zout
- (versgemalen) peper
- 150 g paneermeel
- boter of margarine om in te vetten
- frituurvet of olie
Keukenspullen
- plasticfolie
- rasp
- bakplaat
- keukenpapier
- frituurpan
Advertentie
Bereiden
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- Kaas raspen en citroen uitpersen. In pan boter langzaam laten smelten. Boter laten uitbruisen, maar niet laten kleuren. 50 g Bloem door boter roeren tot samenhangend mengsel. Mengsel (= roux) op laag vuur onder voortdurend roeren ca. 5 minuten laten garen. Vervolgens melk en 1/4 liter water in één keer bij roux gieten en bouillonblokje erboven verkruimelen. Mengsel al roerend met garde aan de kook brengen en binden tot (zeer) dikke saus. Saus onder voortdurend roeren ca. 2 minuten zachtjes laten doorkoken. Pan van vuur nemen en citroensap, garnalen, 1 eierdooier (rest van de eierdooiers wordt niet gebruikt) en kaas door saus roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Bakplaat invetten. Mengsel tot dikte van 2 cm over plaat verdelen, afdekken met plasticfolie en minimaal 12 uur in koelkast laten staan.
- Frituurvet verhitten tot 180 à 190 °C. Aparte schalen met rest van bloem, eiwitten loskloppen en paneermeel klaarzetten. Garnalenmengsel tot ca. 10 kroketjes van 3 x 6 cm vormen en achtereenvolgens door bloem, eiwit en paneermeel wentelen. Kroketjes per vier in ca. 2 minuten in heet vet goudbruin frituren en op keukenpapier laten uitlekken. Kroketjes serveren met partjes citroen.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 290 kcal
- eiwit 13 g
- koolhydraten 28 g
- vet 13 g
Ook te zien in
Kookboek: België