bewaar
Hummus
Hummus
bewaar

Hummus

Het belangrijkste onderdeel van hummus? Gedroogde kikkererwten, die je zelf kookt. Die gekookte kikkererwten samen met lekkere tahin, sesampasta, lang laten draaien in een keukenmachine, levert de lekkerste, zijdezachte en romige hummus op.

45 min. bereiden
8 uur wachten
4waarderingen

Ingrediënten

4 personen

100 g

AH Biologisch gedroogde kikkererwten

1 tl

baking soda

500 ml

water

½

citroen

1 teen

knoflook

5 g

verse peterselie

95 g

Souq tahina

½ tl

tafelzout

½ el

extra vierge olijfolie

¼ tl

gemalen komijnzaad

Dit heb je nodig

  • (kleine) keukenmachine

Het belangrijkste onderdeel van hummus? Gedroogde kikkererwten, die je zelf kookt. Die gekookte kikkererwten samen met lekkere tahin, sesampasta, lang laten draaien in een keukenmachine, levert de lekkerste, zijdezachte en romige hummus op.

Aan de slag

1

Laat de kikkererwten met de helft van de baking soda 1 nacht weken in ruim water. Het weken met baking soda helpt om ze sneller zacht te laten worden en om de hummus romiger te maken.

2

Giet de kikkererwten af en doe samen met het water en de rest van de baking soda in een pan. Breng aan de kook en laat ca. 30 min. koken tot ze gaar zijn. Schep regelmatig het schuim eraf. De kikkererwten zijn goed als je ze makkelijk kunt pletten, maar ze niet uit elkaar vallen.

3

Pers ondertussen de citroen uit en snijd de knoflook en peterselie fijn.

4

Giet de kikkererwten af, maar vang 50 ml (per 4 personen) kookwater op. Houd 1 el kikkererwten (per 4 personen) achter ter garnering en doe de rest in de keukenmachine. Maal met het kookvocht tot een gladde hummus. Voeg de tahina, 1½ el citroensap (per 4 personen), de knoflook en het zout toe terwijl de machine draait. Laat de keukenmachine nog minimaal 5 min. draaien. Dit is nodig voor een gladde, romige hummus. Breng eventueel op smaak met zout of citroensap, zodat zout en zuur in balans zijn.

5

Verdeel de hummus met de achterkant van een lepel over een lage kom of schaal en besprenkel met de olie. Verdeel de achtergehouden kikkererwten erover en bestrooi met de peterselie en komijn.

bewaartipWil je de hummus van tevoren maken? Bewaar in een afgesloten vershouddoos in de koelkast. Laat hem voor serveren een halfuur op kamertemperatuur komen en roer goed door. De hummus blijft in de koelkast ca. 4 dagen goed.