Ze­bra­koek­jes

Zebra's alleen op de savanne? Nu ook op een koekje!

  • gebak
  • 24 stuks
  • 155 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 2 u. 20 min. wachten
    • 14 min. oventijd
(1) waardeer
gebak Zebra's alleen op de savanne? Nu ook op een koekje! 24 stuks
4 1

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • handmixer
  • vershoudfolie
  • bakkwastje
  • 2 bakplaten
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de boter, kristalsuiker en het vanille-extract in een kom en mix met een handmixer op hoge snelheid in 5 min. tot een luchtig mengsel dat licht van kleur is. Zeef de poedersuiker en voeg met 260 g bloem en het zout toe aan het botermengsel. Meng tot een luchtig deeg.
  2. Zeef de cacao. Weeg 310 g deeg af in een aparte kom en voeg daar de cacao aan toe. Kneed tot een egaal cacaodeeg. Voeg de rest van de bloem toe aan het achtergebleven deeg en kneed tot een egaal vanilledeeg.
  3. Vorm van het cacaodeeg losjes met je handen 2 rechthoekige plakken van ca. 5 cm breed en ca. 24 cm lang. Leg een plak cacaodeeg in de lengte op een vel vershoudfolie van 40 cm lang. Verdeel daar de helft van het vanilledeeg over. Leg hier de andere plak cacaodeeg op en verdeel daar, zonder te veel druk uit te oefenen, de rest van het vanilledeeg over.
  4. Vouw de vershoudfolie strak om het deeg en knijp het deeg met je handen aan elkaar tot een worst. Rol tot een egale worst met enigszins rechte uiteinden van Ø 5 cm en 24 cm lang. Leg 2 uur in de koelkast om te laten opstijven.
  5. Verwarm de oven voor op 175 °C. Verwijder de folie en halveer het stuk deeg. Doe de rietsuiker in een diep bord. Klop het ei los en smeer met de bakkwast een dun laagje ei over de lange kanten van 1 stuk deeg. Druk het stuk met de lange kanten stevig in de rietsuiker, zodat er een suikerlaag op komt. Herhaal met het andere stuk deeg. Je houdt wat rietsuiker over. Snijd beide stukken deeg in plakjes van 1 cm. Werk de plakjes eventueel wat bij, zodat ze enigszins rond blijven. Verdeel over de met bakpapier beklede bakplaten en bak net boven en onder het midden van de oven in ca. 14 min. gaar. Wissel de bakplaten halverwege.
  6. Laat de zebrakoekjes 5 min. op de bakplaten afkoelen. Haal dan met bakpapier en al van de bakplaten en leg op een rooster. Laat nog 15 min. afkoelen.

bereidingstip:

Heb je geen 2 bakplaten? Bekleed dan een rooster met bakpapier.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 155 kcal
  • eiwit 2 g
  • koolhydraten 19 g
    waarvan suikers 9 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 40 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Zebrakoekjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ze­bra­koek­jes

1
1
  • 200 g ongezouten roomboter
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract

Doe de boter, kristalsuiker en het vanille-extract in een kom en mix met een handmixer op hoge snelheid in 5 min. tot een luchtig mengsel dat licht van kleur is.

2
2
  • 50 g poedersuiker
  • 260 g tarwebloem
  • 1 tl zout

Zeef de poedersuiker en voeg met de bloem en het zout toe aan het botermengsel. Meng tot een luchtig deeg.

3
3
  • 35 g cacaopoeder

Zeef de cacao. Weeg 310 g deeg af in een aparte kom en voeg daar de cacao aan toe. Kneed tot een egaal cacaodeeg.

4
4
  • 25 g tarwebloem

Voeg de rest van de bloem toe aan het achtergebleven deeg en kneed tot een egaal vanilledeeg.

5
5

Vorm van het cacaodeeg losjes met je handen 2 rechthoekige plakken van ca. 5 cm breed en ca. 24 cm lang.

6
6

Leg een plak cacaodeeg in de lengte op een vel vershoudfolie van 40 cm lang. Verdeel daar de helft van het vanilledeeg over.

7
7

Leg hier de andere plak cacaodeeg op en verdeel daar, zonder te veel druk uit te oefenen, de rest van het vanilledeeg over.

8
8

Vouw de vershoudfolie strak om het deeg en knijp het deeg met je handen aan elkaar tot een worst.

9
9

Rol tot een egale worst met enigszins rechte uiteinden van Ø 5 cm en 24 cm lang. Leg 2 uur in de koelkast om te laten opstijven.

10
10

Verwarm de oven voor op 175 °C.

11
11

Verwijder de folie en halveer het stuk deeg.

12
12
  • 100 g ruwe rietsuiker
  • 1 middelgroot ei

Doe de rietsuiker in een diep bord. Klop het ei los en smeer met de bakkwast een dun laagje ei over de lange kanten van 1 stuk deeg.

13
13

Druk het stuk met de lange kanten stevig in de rietsuiker, zodat er een suikerlaag op komt. Herhaal met het andere stuk deeg. Je houdt wat rietsuiker over.

14
14

Snijd beide stukken deeg in plakjes van 1 cm. Werk de plakjes eventueel wat bij, zodat ze enigszins rond blijven.

15
15

Verdeel over de met bakpapier beklede bakplaten en bak net boven en onder het midden van de oven in ca. 14 min. gaar. Wissel de bakplaten halverwege.

16
16

Laat de zebrakoekjes 5 min. op de bakplaten afkoelen. Haal dan met bakpapier en al van de bakplaten en leg op een rooster. Laat nog 15 min. afkoelen.

bereidingstip:

Heb je geen 2 bakplaten? Bekleed dan een rooster met bakpapier.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.