bewaar
Focaccia
Focaccia
bewaar

Focaccia

De focaccia is het lekkerst op de dag dat je hem bakt. Lekker met kaas, vleeswaren of rucola!

20 min. bereiden
25 min. oventijd
2 uur 30 min. wachten
4waarderingen

Ingrediënten

10 porties

14 g

gedroogde gist

680 ml

lauwwarm water

100 ml

halfvolle melk

10 el

extra vierge olijfolie

1 kg

tarwebloem

15 g

verse rozemarijn

1 el

fijn zeezout

1 el

grof zeezout

Dit heb je nodig

  • schone theedoek

  • bakpapier

  • deegroller

  • bakkwastje

De focaccia is het lekkerst op de dag dat je hem bakt. Lekker met kaas, vleeswaren of rucola!

Aan de slag

1

Los voor één foccacia de gist op in 600 ml lauwwarm water en meng met de melk en 3 el olijfolie. Meng dit in een grote kom met een spatel door de bloem. Meng het tot een glad deeg, het blijft erg nat. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek en laat 2 uur op een warme plek rijzen.

2

Bestrooi een met bakpapier beklede bakplaat met bloem. Stort het natte deeg hierop. Bestrooi het deeg met nog wat extra bloem en rol het met de deegroller uit tot een grote lap van ca. 1 cm dik en ter grootte van de bakplaat. Laat 20 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 230 °C. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd ze fijn. Besprenkel het deeg met 2 el olijfolie. Duw met je knokkels diepe kuiltjes in het deeg. Laat nog 10 min. staan.

3

Meng de rest van het lauwwarme water met het fijne zeezout tot het is opgelost. Bestrijk de focaccia hier royaal mee, zorg dat de kuiltjes goed gevuld zijn. Bestrooi met het grove zeezout en de rozemarijn. Bak de focaccia ca. 25 min. tot goudbruin en knapperig. Besprenkel met de rest van de olijfolie en laat even afkoelen tot je hem aansnijdt.

serveertipDe focaccia is het lekkerste op de dag dat je hem bakt. Je kunt de focaccia de volgende dag doormidden snijden en roosteren en als een sandwich beleggen met kaas, vleeswaren of rucola.