Fo­cac­cia

De focaccia is het lekkerst op de dag dat je hem bakt. Lekker met kaas, vleeswaren of rucola!

  • bijgerecht
  • 10 stuks
    • 20 min. bereiden
    • 2 u. 30 min. wachten
    • 25 min. oventijd
(1) waardeer
italiaans bijgerecht De focaccia is het lekkerst op de dag dat je hem bakt. Lekker met kaas, vleeswaren of rucola! 10 stuks
5 1

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • schone theedoek
  • bakpapier
  • deegroller
  • bakkwastje

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Los voor één foccacia de gist op in 600 ml lauwwarm water en meng met de melk en 3 el olijfolie. Meng dit in een grote kom met een spatel door de bloem. Meng het tot een glad deeg, het blijft erg nat. Dek de kom af met een vochtige schone theedoek en laat 2 uur op een warme plek rijzen.
  2. Bestrooi een met bakpapier beklede bakplaat met bloem. Stort het natte deeg hierop. Bestrooi het deeg met nog wat extra bloem en rol het met de deegroller uit tot een grote lap van ca. 1 cm dik en ter grootte van de bakplaat. Laat 20 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 230 °C. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd ze fijn. Besprenkel het deeg met 2 el olijfolie. Duw met je knokkels diepe kuiltjes in het deeg. Laat nog 10 min. staan.
  3. Meng de rest van het lauwwarme water met het fijne zeezout tot het is opgelost. Bestrijk de focaccia hier royaal mee, zorg dat de kuiltjes goed gevuld zijn. Bestrooi met het grove zeezout en de rozemarijn. Bak de focaccia ca. 25 min. tot goudbruin en knapperig. Besprenkel met de rest van de olijfolie en laat even afkoelen tot je hem aansnijdt.

serveertip:

De focaccia is het lekkerste op de dag dat je hem bakt. Je kunt de focaccia de volgende dag doormidden snijden en roosteren en als een sandwich beleggen met kaas, vleeswaren of rucola.

Advertentie

Focaccia

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Fo­cac­cia

1
1
  • 14 g gedroogde gist
  • 600 ml lauwwarm water
  • 100 ml halfvolle melk
  • 3 el extra vierge olijfolie

Los de gist op in het lauwwarme water en meng met de melk en de olijfolie.

2
2
  • 1 kg tarwebloem

Meng dit in een grote kom met een spatel door de bloem. Meng het tot een glad deeg, het blijft erg nat.

3
3

Dek de kom af met een vochtige schone theedoek en laat 2 uur op een warme plek rijzen.

4
4

Bestrooi een met bakpapier beklede bakplaat met bloem. Stort het natte deeg hierop.

5
5

Bestrooi het deeg met nog wat extra bloem en rol het met de deegroller uit tot een grote lap van ca. 1 cm dik en ter grootte van de bakplaat. Laat 20 min. rijzen.

6
6

Verwarm de oven voor op 230 °C.

7
7
  • 15 g verse rozemarijn

Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en snijd ze fijn.

8
8
  • 2 el extra vierge olijfolie

Besprenkel het deeg met de olijfolie. Duw met je knokkels diepe kuiltjes in het deeg. Laat nog 10 min. staan.

9
9
  • 80 ml lauwwarm water
  • 1 el fijn zeezout

Meng de rest van het lauwwarme water met het fijne zeezout tot het is opgelost. Bestrijk de focaccia hier royaal mee, zorg dat de kuiltjes goed gevuld zijn.

10
10
  • 1 el grof zeezout

Bestrooi met het grove zeezout en de rozemarijn. Bak de focaccia ca. 25 min. tot goudbruin en knapperig.

11
11
  • 5 el extra vierge olijfolie

Besprenkel met de rest van de olijfolie en laat even afkoelen tot je hem aansnijdt.

serveertip:

De focaccia is het lekkerste op de dag dat je hem bakt. Je kunt de focaccia de volgende dag doormidden snijden en roosteren en als een sandwich beleggen met kaas, vleeswaren of rucola.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.