Ha­ris­sa

Noord-Afrikaanse pepersaus die per familierecept verschilt. Maar één ding is zeker: hij is altijd heet!

  • bijgerecht
  • 1 stuk
  • 340 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 25 min. oventijd
(1) waardeer
bijgerecht Noord-Afrikaanse pepersaus die per familierecept verschilt. Maar één ding is zeker: hij is altijd heet! 1 stuks
5 1

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier
  • vershoudfolie
  • vijzel
  • staafmixer of keukenmachine

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rooster de paprika op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 25 min. in het midden van de oven tot deze rondom zwart geblakerd is. Neem uit de oven, doe in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat 15 min. staan.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het komijn- en karwijzaad 5 min. op middelhoog vuur tot de aroma’s vrijkomen. Neem de specerijen uit de pan, laat afkoelen en stamp fijn in een vijzel.
  3. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de pepers en snijd in grove stukken. Snijd de knoflook en sjalot in stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de peper, sjalot en knoflook 5 min. op middelhoog vuur.
  4. Verwijder het vel, de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika. Doe het vruchtvlees met alle specerijen, de gebakken groente, zout en azijn in een hoge beker van een staafmixer of keukenmachine en pureer of maal fijn.

variatietip:

Je kunt ook een groene of gele harissa maken. Vervang de pepers en paprika door groene of gele.

Tip:

Dit recept is goed voor ongeveer 200 ml saus.

bewaartip:

Je kunt de harissa ca. 1 week in een afgesloten gesteriliseerde pot in de koelkast bewaren.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 340 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 16 g
    waarvan suikers 12 g
  • vet 28 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 480 mg
  • vezels 6 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in
juni 2020

Harissa

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ha­ris­sa

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 1 rode paprika

Rooster de paprika op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 25 min. in het midden van de oven tot deze rondom zwart geblakerd is.

3
3

Neem uit de oven, doe in een kom en dek af met vershoudfolie. Laat 15 min. staan.

4
4
  • ½ tl komijnzaad
  • ¼ tl karwijzaad

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster het komijn- en karwijzaad 5 min. op middelhoog vuur tot de aroma’s vrijkomen.

5
5

Neem de specerijen uit de pan, laat afkoelen en stamp fijn in een vijzel.

6
6
  • 4 rode pepers
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten

Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de pepers en snijd in grove stukken. Snijd de knoflook en sjalot in stukjes.

7
7
  • 2 el milde olijfolie

Verhit de olie in een koekenpan en bak de peper, sjalot en knoflook 5 min. op middelhoog vuur.

8
8

Verwijder het vel, de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika.

9
9
  • ½ tl zout
  • 2 el rodewijnazijn

Doe het vruchtvlees met alle specerijen, de gebakken groente, zout en azijn in een hoge beker van een staafmixer of keukenmachine en pureer of maal fijn.

variatietip:

Je kunt ook een groene of gele harissa maken. Vervang de pepers en paprika door groene of gele.

bewaartip:

Je kunt de harissa ca. 1 week in een afgesloten gesteriliseerde pot in de koelkast bewaren.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.