Ba­kla­va met pis­ta­che

Ideaal zoet hapje om uit te delen: baklava!

  • nagerecht
  • 24 stuks
  • 200 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 2 uur wachten
    • 30 min. oventijd
(4) waardeer
turks nagerecht Ideaal zoet hapje om uit te delen: baklava! 24 stuks
5 4

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staafmixer met hakmolen
  • bakkwast
  • ovenschaal (20 x 28 cm)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 min. Laat afkoelen op een bord. Maal de noten heel fijn in het hakmolentje van de staafmixer, houd 3 el apart (per 24 stuks). Smelt de boter met de honing 3 min. in een kleine pan en haal van het vuur.
  2. Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. zachtjes doorkoken tot een kleurloze siroop. Pers de halve citroen uit. Haal de pan met siroop van het vuur, meng er 1 el (per 24 stuks) citroensap door en laat afkoelen.
  3. Leg ondertussen een vel ontdooid filodeeg op het werkblad en bestrijk lichtjes met wat honing-boter. Bestrooi met een dun laagje gemalen pistache. Bedek met een 2e vel filodeeg en bestrijk ook dit met honingboter en bestrooi met pistache. Bedek met een 3e vel en bestrijk ook met honingboter. Rol de 3 vellen vanaf de korte zijde strak op tot een rol. Leg de rol in de ovenschaal. Herhaal dit tot alle vellen op zijn, je hebt dan 6 rollen die stevig tegen elkaar in de ovenschaal passen. Verwarm de oven voor op 165 °C. Bestrijk de rollen met de rest van het honing-boter-mengsel en snijd in de breedte in vieren, zodat je 24 stukjes krijgt. Bak de baklava ca. 30 min in de oven tot deze goudbruin en gaar is.
  4. Haal uit de oven en besprenkel direct met de afgekoelde siroop, laat minimaal 2 uur intrekken. Bestrooi de bovenkant van de baklava met de achtergehouden gemalen pistachenoten.

bereidingstip:

Je kunt de baklava een dag van tevoren maken en met de helft van de siroop besprenkelen zodra de stukjes uit de oven komen. Besprenkel met de rest van de siroop op het moment van serveren, dan blijft het bovenste laagje filodeeg lekker knapperig.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 200 kcal
  • eiwit 3 g
  • koolhydraten 22 g
    waarvan suikers 12 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 80 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in
Receptkaart 2020 week 17-18

Baklava met pistache

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ba­kla­va met pis­ta­che

1
1
  • 18 vellen diepvries filodeeg

Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien.

2
2
  • 190 g ongezouten pistachenoten

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 min. Laat afkoelen op een bord.

3
3

Maal de noten heel fijn in het hakmolentje van de staafmixer, houd 3 el apart (per 24 stuks).

4
4
  • 200 g ongezouten roomboter
  • 3 el vloeibare honing

Smelt de boter met de honing 3 min. in een kleine pan en haal van het vuur.

5
5
  • 250 ml water
  • 200 g fijne kristalsuiker

Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook. Laat op laag vuur 20 min. zachtjes doorkoken tot een kleurloze siroop.

6
6
  • ½ citroen

Pers de halve citroen uit. Haal de pan met siroop van het vuur, meng er 1 el citroensap (per 24 stuks) door en laat afkoelen.

7
7

Leg ondertussen een vel ontdooid filodeeg op het werkblad en bestrijk lichtjes met wat honing-boter.

8
8

Bestrooi met een dun laagje gemalen pistache. Bedek met een 2e vel filodeeg en bestrijk ook dit met honingboter en bestrooi met pistache.

9
9

Bedek met een 3e vel en bestrijk ook met honingboter. Rol de 3 vellen vanaf de korte zijde strak op tot een rol. Leg de rol in de ovenschaal.

10
10

Herhaal dit tot alle vellen op zijn, je hebt dan 6 rollen die stevig tegen elkaar in de ovenschaal passen.

11
11

Verwarm de oven voor op 165 °C.

12
12

Bestrijk de rollen met de rest van het honing-boter-mengsel en snijd in de breedte in vieren, zodat je 24 stukjes krijgt.

13
13

Bak de baklava ca. 30 min in de oven tot deze goudbruin en gaar is.

14
14

Haal uit de oven en besprenkel direct met de afgekoelde siroop, laat minimaal 2 uur intrekken.

15
15

Bestrooi de bovenkant van de baklava met de achtergehouden gemalen pistachenoten.

bereidingstip:

Je kunt de baklava een dag van tevoren maken en met de helft van de siroop besprenkelen zodra de stukjes uit de oven komen. Besprenkel met de rest van de siroop op het moment van serveren, dan blijft het bovenste laagje filodeeg lekker knapperig.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.