Gro­ve stamp met ge­roos­ter­de boe­ren­kool, ro­de ui en ei

Rooster de boerenkool eens voor je gaat stampen. Dat smaakt weer net even anders!

(22) waardeer
hoofdgerecht Rooster de boerenkool eens voor je gaat stampen. Dat smaakt weer net even anders! 4 personen
4 22

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier
  • staafmixer
  • pureestamper

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de krieltjes schoon, halveer de grote exemplaren en kook de krieltjes in ruim water in 20 min. gaar. Snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen 3 min. Laat afkoelen op een bord en hak grof.
  2. Verhit de helft van de olie in dezelfde pan en fruit de ui 15 min. op laag vuur. Roer regelmatig. Meng ondertussen de boerenkool met de rest van de olie, verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 10 min. in de oven. Schep halverwege om.
  3. Kook de tuinerwten samen met de eieren 6 min. in ruim kokend water. Snijd de peterselie fijn. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit.
  4. Laat de tuinerwten uitlekken in een vergiet. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water, pel en halveer. Doe de helft van de erwten met het citroenrasp, het citroensap en de bouillontablet in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Roer de ongepureerde tuinerwten en de peterselie erdoor. Breng op smaak met peper.
  5. Giet de krieltjes af en stamp grof met de pureestamper. Roer 2/3 van de ui, de boerenkool en het erwtenmengsel erdoor. Verdeel over borden en verdeel de gehalveerde eieren, amandelen en de rest van de ui erover.

dieettip:

De bouillontablet in dit recept is een ‘weekkeuze’ en past niet in de Schijf van Vijf. Wil je eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, dan kun je per week maximaal 3 keer iets groters (de ‘weekkeuze’) buiten de Schijf kiezen.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 685 kcal
  • eiwit 24 g
  • koolhydraten 71 g
    waarvan suikers 11 g
  • vet 30 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 240 mg
  • vezels 18 g
Tags
Ook te zien in

Grove stamp met geroosterde boerenkool, rode ui en ei

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Gro­ve stamp met ge­roos­ter­de boe­ren­kool, ro­de ui en ei

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 1 kg krieltjes met schil
  • 500 g rode uien

Boen de krieltjes schoon, halveer de grote exemplaren en kook de krieltjes in ruim water in 20 min. gaar. Snijd de uien in dunne halve ringen.

3
3
  • 75 g ongezouten amandelen

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen 3 min. Laat afkoelen op een bord en hak grof.

4
4
  • 2 el milde olijfolie

Verhit de olie in dezelfde pan en fruit de ui 15 min. op laag vuur. Roer regelmatig.

5
5
  • 150 g gesneden boerenkool
  • 2 el milde olijfolie

Meng ondertussen de boerenkool met de rest van de olie, verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 10 min. in de oven. Schep halverwege om.

6
6
  • 450 g diepvries tuinerwten
  • 4 witte scharreleieren
  • 15 g verse platte peterselie

Kook de tuinerwten samen met de eieren 6 min. in ruim kokend water. Snijd de peterselie fijn.

7
7
  • 1 citroen

Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit.

8
8

Laat de tuinerwten uitlekken in een vergiet. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water, pel en halveer.

9
9
  • 1 Maggi groentebouillontablet minder zout

Doe de helft van de erwten met het citroenrasp, het citroensap en de bouillontablet in een hoge beker en pureer met de staafmixer.

10
10

Roer de ongepureerde tuinerwten en de peterselie erdoor. Breng op smaak met peper.

11
11

Giet de krieltjes af en stamp grof met de pureestamper. Roer 2/3 van de ui, de boerenkool en het erwtenmengsel erdoor.

12
12

Verdeel over borden en verdeel de gehalveerde eieren, amandelen en de rest van de ui erover.

dieettip:

De bouillontablet in dit recept is een ‘weekkeuze’ en past niet in de Schijf van Vijf. Wil je eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, dan kun je per week maximaal 3 keer iets groters (de ‘weekkeuze’) buiten de Schijf kiezen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.