Kal­koen­dij met sa­lie en aman­de­len met kro­kan­te gnoc­chi

Kalkoendij is uitermate geschikt om langzaam te stoven. Met salie, knoflook en citroen, bijvoorbeeld.

(1) waardeer
hoofdgerecht Kalkoendij is uitermate geschikt om langzaam te stoven. Met salie, knoflook en citroen, bijvoorbeeld. 4 personen
4 1

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • stoofpan of een pan met dikke bodem en een deksel

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Dep de kalkoendij (op kamertemperatuur) droog met keukenpapier en duw voorzichtig de boter (op kamertemperatuur) tussen het vel en het vlees. Duw er ook vier salieblaadjes (bij 4 personen) onder. Boen de citroen schoon. Snijd de citroen in parten (houd bij 4 personen 2 parten achter voor de vinaigrette). Knijp de parten een beetje uit over de kalkoendij en bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de milde olijfolie in de stoofpan en bak de kalkoendij rondom in ca. 5 min. goudbruin aan.
  2. Snijd het kapje van de bol knoflook. Leg ‘m met de citroenpartjes en de rest van de salie in de pan. Schenk de wijn en de gevogeltefond erbij. Stoof de kalkoendij in ca. 70 min. gaar. Het vlees moet gemakkelijk van het bot loskomen.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierna de amandelstiftjes in ca. 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  4. Verhit de rest van de milde olijfolie in een ruime koekenpan. Doe de gnocchi en polenta in de pan en bak de gnocchi op middelhoog vuur in ca. 5 min. goudbruin en krokant.
  5. Pers de achtergehouden citroenparten uit en meng samen met de extra vierge olijfolie en de mosterd tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout. Verwijder de harde steeltjes van de waterkers en meng de vinaigrette erdoor. Serveer de kalkoendij met de gnocchi en de waterkerssalade. Bestrooi kalkoen de gnocchi met de amandelstiftjes.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 970 kcal
  • eiwit 60 g
  • koolhydraten 50 g
  • vet 55 g
    waarvan verzadigd 13 g
  • natrium 480 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in
december 2018

Kalkoendij met salie en amandelen met krokante gnocchi

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Kal­koen­dij met sa­lie en aman­de­len met kro­kan­te gnoc­chi

1
1
  • 1 kg kalkoendij
  • 2 el ongezouten roomboter

Dep de kalkoendij (op kamertemperatuur) droog met keukenpapier en duw voorzichtig de boter (op kamertemperatuur) tussen het vel en het vlees.

2
2
  • 3 g verse salie

Duw er ook vier salieblaadjes (bij 4 personen) onder.

3
3
  • 1 citroen

Boen de citroen schoon. Snijd de citroen in parten (houd 2 parten achter voor de vinaigrette). Knijp de parten een beetje uit over de kalkoendij en bestrooi met peper en zout.

4
4
  • 2 el milde olijfolie

Verhit de olijfolie in de stoofpan en bak de kalkoendij rondom in ca. 5 min. goudbruin aan.

5
5
  • 1 bol knoflook
  • 4½ g verse salie
  • 250 ml droge witte wijn
  • 250 ml gevogeltefond

Snijd het kapje van de bol knoflook. Leg ‘m met de citroenpartjes en de rest van de salie in de pan. Schenk de wijn en de gevogeltefond erbij.

6
6

Stoof de kalkoendij in ca. 70 min. gaar. Het vlees moet gemakkelijk van het bot loskomen.

7
7
  • 3 el amandelstiften

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierna de amandelstiftjes in ca. 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.

8
8
  • 2 el milde olijfolie
  • 500 g gnocchi
  • 2 el polenta

Verhit de rest van de olie in een ruime koekenpan. Doe de gnocchi en polenta in de pan en bak de gnocchi op middelhoog vuur in ca. 5 min. goudbruin en krokant.

9
9
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl grove mosterd

Pers de achtergehouden citroenparten uit en meng samen met de extra vierge olijfolie en de mosterd tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout.

10
10
  • 150 g waterkers

Verwijder de harde steeltjes van de waterkers en meng de vinaigrette erdoor.

11
11

Serveer de kalkoendij met de gnocchi en de waterkerssalade. Bestrooi kalkoen de gnocchi met de amandelstiftjes.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.