Warm­ge­rook­te zalm met vi­nai­gret­te van ge­gril­de ci­troen

Heel belangrijk tijdens het roken op de barbecue: kijk naar de kleur van de rook. Voor een milde rooksmaak moet de rook lichtblauw zijn.

(0) waardeer
hoofdgerecht Heel belangrijk tijdens het roken op de barbecue: kijk naar de kleur van de rook. Voor een milde rooksmaak moet de rook lichtblauw zijn. 4 personen

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • barbecue met deksel
  • 2 handjes geweekte rookhoutsnippers
  • 2 spatels

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Bereid de barbecue voor op indirect grillen met een temperatuur van ca. 90 °C.
  2. Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil de citroen en doe het rasp in een bakje. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg samen met de zwarte peper, het zout, de kristalsuiker en paprikapoeder toe. Meng door elkaar.
  3. Strooi de rookhoutsnippers op de kolen en leg de zalm met de huidzijde op het rooster boven het ‘koele’ gedeelte van de barbecue. Besprenkel royaal met het kruiden-specerijenmengsel en sluit de deksel. Gaar de zalm ca. 1 uur tot hij stevig aanvoelt en de segmenten loskomen als je er met je duim in drukt. Gaar hem niet te ver door, want dan wordt hij droog en krijg je witte eiwitdruppels bovenop.
  4. Halveer ondertussen alle citroenen. Leg ze met de snijkant op het rooster boven het hete gedeelte van de barbecue en gril tot het vruchtvlees licht geblakerd is. Pers de citroenen uit in een kom, voeg de wittewijnazijn en mosterd toe en roer goed. Voeg vervolgens de olie druppelsgewijs en al roerend toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  5. Plaats de spatels voorzichtig onder de zalm, neem de zalm van de barbecue en leg op een serveerplank. Serveer de citroenvinaigrette er apart bij.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 600 kcal
  • eiwit 31 g
  • koolhydraten 3 g
  • vet 51 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 400 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Warmgerookte zalm met vinaigrette van gegrilde citroen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Warm­ge­rook­te zalm met vi­nai­gret­te van ge­gril­de ci­troen

1
1

Bereid de barbecue voor op indirect grillen met een temperatuur van ca. 90 °C.

2
2
  • 1 citroen

Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil de citroen en doe het rasp in een bakje.

3
3
  • 10 g verse tijm
  • 1 el grofgemalen zwarte peper
  • ½ tl zout
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl paprikapoeder

Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg samen met de zwarte peper, het zout, de kristalsuiker en paprikapoeder toe. Meng door elkaar.

4
4
  • 650 g zalm met huid aan een stuk

Strooi de rookhoutsnippers op de kolen en leg de zalm met de huidzijde op het rooster boven het ‘koele’ gedeelte van de barbecue.

5
5

Besprenkel royaal met het kruiden-specerijenmengsel en sluit de deksel.

6
6

Gaar de zalm ca. 1 uur tot hij stevig aanvoelt en de segmenten loskomen als je er met je duim in drukt.

7
7

Gaar hem niet te ver door, want dan wordt hij droog en krijg je witte eiwitdruppels bovenop.

8
8
  • 1 citroen

Halveer ondertussen alle citroenen. Leg ze met de snijkant op het rooster boven het hete gedeelte van de barbecue en gril tot het vruchtvlees licht geblakerd is.

9
9
  • 20 ml wittewijnazijn
  • 2 el fijne mosterd

Pers de citroenen uit in een kom, voeg de wittewijnazijn en mosterd toe en roer goed.

10
10
  • 100 ml traditionele olijfolie

Voeg vervolgens de olie druppelsgewijs en al roerend toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

11
11

Plaats de spatels voorzichtig onder de zalm, neem de zalm van de barbecue en leg op een serveerplank. Serveer de citroenvinaigrette er apart bij.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.