Kro­kan­te avo­ca­dof­rie­ten met sal­sa

Een verrassende snack van chef-kok Jaimie van Heije.

(5) waardeer
bijgerecht Een verrassende snack van chef-kok Jaimie van Heije. 4 personen
4 5

Ingrediënten

Keukenspullen
  • hoge pan
  • keukenthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten, snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise) en doe in een kommetje. Snipper de rode ui heel fijn en voeg toe. Snijd de jalapeñoringetjes fijn en doe ook bij de tomaat. Boen de limoen schoon en rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Voeg het rasp en sap toe, samen met de chilisaus, tabasco, gembersiroop en olijfolie. Snijd de koriander fijn, voeg toe en meng alles tot een salsa. Breng eventueel op smaak met zout.
  2. Verhit de arachideolie in de hoge pan tot 200 °C (controleer met de keukenthermometer). Halveer de avocado’s en verwijder de pit en de schil.
  3. Leg 1 avocadohelft op een platte schaal of groot bord. Snijd de avocadohelft in de breedte in zo dun mogelijk plakjes. Duw vervolgens de plakjes schuin van elkaar af zodat een lange slinger ontstaat. De plakjes moeten elkaar wel blijven raken. Vorm van de slinger een rondje, zodat er een opstaande rand in cirkelvorm ontstaat. Schep de salsa hierin.
  4. Snijd de andere 3 avocadohelften elk in de lengte in 4 parten. Doe in 3 afzonderlijke kommen de bloem, het eiwit en de panko. Haal de avocadoparten achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en de panko.
  5. Frituur de avocadofrieten in porties in 3 min. goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met (zee)zout en de paprikapoeder. Leg ze bij de salsa op de schaal.

bereidingstip:

Houd eventueel extra bloem, eiwit en panko bij de hand, dan heb je altijd genoeg om te paneren.

combinatietip:

Lekker met tuinkers of milde kiemgroente.

Tip:

Je kunt in plaats van panko ook (zelfgemaakt) paneermeel gebruiken. Bekijk hoe je paneermeel maakt op ah.nl/ allerhande/paneermeel-maken.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 400 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 16 g
  • vet 34 g
    waarvan verzadigd 5  g
  • natrium 120 mg
  • vezels 5 g
Tags
Ook te zien in

Krokante avocadofrieten met salsa

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Kro­kan­te avo­ca­dof­rie­ten met sal­sa

1
1
  • 3 trostomaten

Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten, snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise) en doe in een kommetje.

2
2
  • ½ rode ui
  • 1 el jalapeñopeper in pot

Snipper de rode ui heel fijn en voeg toe. Snijd de jalapeñoringetjes fijn en doe ook bij de tomaat.

3
3
  • 1 limoen
  • 1 el chilisaus
  • ½ tl tabasco
  • 1 tl gembersiroop
  • 2 el traditionele olijfolie

Boen de limoen schoon en rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Voeg het rasp en sap toe, samen met de chilisaus, tabasco, gembersiroop en olijfolie.

4
4
  • 3 takjes verse koriander

Snijd de koriander fijn, voeg toe en meng alles tot een salsa. Breng eventueel op smaak met zout.

5
5
  • 1 liter arachideolie om te frituren
  • 2 eetrijpe avocado's

Verhit de arachideolie in de hoge pan tot 200 °C (controleer met de keukenthermometer). Halveer de avocado’s en verwijder de pit en de schil.

6
6

Leg 1 avocadohelft op een platte schaal of groot bord. Snijd de avocadohelft in de breedte in zo dun mogelijk plakjes.

7
7

Duw vervolgens de plakjes schuin van elkaar af zodat een lange slinger ontstaat. De plakjes moeten elkaar wel blijven raken.

8
8

Vorm van de slinger een rondje, zodat er een opstaande rand in cirkelvorm ontstaat. Schep de salsa hierin.

9
9
  • 30 g tarwebloem
  • 50 g eiwitten
  • 20 g panko Japans paneermeel

Snijd de andere 3 avocadohelften elk in de lengte in 4 parten. Doe in 3 afzonderlijke kommen de bloem, het eiwit en de panko.

10
10

Haal de avocadoparten achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en de panko.

11
11

Frituur de avocadofrieten in porties in 3 min. goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie.

12
12
  • 1 tl paprikapoeder

Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met (zee)zout en de paprikapoeder. Leg ze bij de salsa op de schaal.

bereidingstip:

Houd eventueel extra bloem, eiwit en panko bij de hand, dan heb je altijd genoeg om te paneren.

combinatietip:

Lekker met tuinkers of milde kiemgroente.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.