Zand­koek­jes met ha­zel­no­ten en spe­ce­rij­en

Geef je zandkoekjes een upgrade met hazelnoten en kardemom.

  • gebak
  • 20 personen
  • 145 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 1 u. 30 min. wachten
    • 15 min. oventijd
(0) waardeer
gebak Geef je zandkoekjes een upgrade met hazelnoten en kardemom. 20 personen

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • deegroller
  • uitsteekvormpjes
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Hak 40 g hazelnoten fijn. Meng bij in een kom met de bloem, 75 g poedersuiker (bij 20 koekjes), 1 tl kaneel, de vanillesuiker en kardemom. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Vorm een bal, verpak in vershoudfolie en laat een ½ uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 170 °C. Hak de rest van de hazelnoten grof. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ½ cm dik. Steek er met de uitsteekvormpjes figuurtjes uit en leg op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten.
  3. Bestrooi de koekjes met de hazelnoten en bak in 15 min. gaar of tot de randjes goudbruin kleuren. Laat de koekjes ca. 1 uur afkoelen.
  4. Roer de rest van de poedersuiker en kaneel met 1 el water tot een glad glazuur. Besprenkel hier de koekjes in een zigzaggende beweging mee.

kookstaptip:

Maak de koekjes ook eens in de vorm van bladeren. Geroosterde amandelen erover, of glazuur in de herfstkleuren rood, geel en oranje... en het is herfst. Bekijk op ah.nl/ allerhande/suikerglazuur hoe je dat doet.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 145 kcal
  • eiwit 2 g
  • koolhydraten 16 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Zandkoekjes met hazelnoten en specerijen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zand­koek­jes met ha­zel­no­ten en spe­ce­rij­en

1
1
  • 40 g ongebrande hazelnoten
  • 135 g tarwebloem
  • 75 g poedersuiker
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl vanillesuiker
  • 1 tl gemalen kardemom

Hak de hazelnoten fijn. Meng in een kom met de bloem, poedersuiker, kaneel, vanillesuiker en kardemom.

2
2
  • 125 g koude boter

Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Vorm een bal, verpak in vershoudfolie en laat een ½ uur rusten in de koelkast.

3
3
  • 55 g ongebrande hazelnoten

Verwarm de oven voor op 170 °C. Hak de rest van de hazelnoten grof.

4
4

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ½ cm dik.

5
5

Steek er met de uitsteekvormpjes figuurtjes uit en leg op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten.

6
6

Bestrooi de koekjes met de hazelnoten en bak in 15 min. gaar of tot de randjes goudbruin kleuren. Laat de koekjes ca. 1 uur afkoelen.

7
7
  • 125 g poedersuiker
  • 1 tl gemalen kaneel

Roer de rest van de poedersuiker en kaneel met 1 el water tot een glad glazuur. Besprenkel hier de koekjes in een zigzaggende beweging mee.

kookstaptip:

Maak de koekjes ook eens in de vorm van bladeren. Geroosterde amandelen erover, of glazuur in de herfstkleuren rood, geel en oranje... en het is herfst. Bekijk op ah.nl/ allerhande/suikerglazuur hoe je dat doet.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.