Goud­brui­ne aard­ap­pel­gra­tin met tijm

Een klassieker die het altijd goed doet op de kersttafel.

  • bijgerecht
  • 4 personen
  • 530 kcal voedingswaarden
    • 15 min. bereiden
    • 1 u. 15 min. oventijd
(4)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans bijgerecht Een klassieker die het altijd goed doet op de kersttafel. 4 personen
4 4

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (20 x 20 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Je kunt ze ook met een kaasschaaf, dunschiller of keukenmachine in dunne plakjes schaven.
  2. Vet de ovenschaal in met olie of boter. Maak de knoflook schoon en snijd fijn. Ris de blaadjes van 3 takjes tijm. Meng de knoflook en de blaadjes tijm door de aardappel, bestrooi met (versgemalen) peper en eventueel zout en verdeel over de ovenschaal. Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.
  3. Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 75 min. goudbruin en gaar. Dek na ca. 30 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt. Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken. Garneer met de rest van de takjes tijm.

Tip:

Dit is een Allerhande Box gerecht.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 530 kcal
  • eiwit 15 g
  • koolhydraten 41 g
  • vet 33 g
    waarvan verzadigd 22 g
  • natrium 215 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in
Allerhande Kerstbox 2016

Goudbruine aardappelgratin met tijm

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Goud­brui­ne aard­ap­pel­gra­tin met tijm

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 1 kg pommes gourmandine

Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Je kunt ze ook met een kaasschaaf, dunschiller of keukenmachine in dunne plakjes schaven.

3
3
  • 1 teen knoflook
  • 3 takjes tijm

Vet de ovenschaal in met olie of boter. Maak de knoflook schoon en snijd fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

4
4

Meng de knoflook en de blaadjes tijm door de aardappel, bestrooi met (versgemalen) peper en eventueel zout en verdeel over de ovenschaal.

5
5
  • 250 ml slagroom
  • 150 g geraspte kaas voor ovengratin

Schenk de slagroom erover en bestrooi met de kaas.

6
6

Bak de aardappelgratin onder het midden van de oven in ca. 75 min. goudbruin en gaar.

7
7

Dek na ca. 30 min. losjes af met aluminiumfolie zodat de gratin niet te donker wordt.

8
8
  • 2 takjes tijm

Controleer na 50 min. of de gratin gaar is. Dit is het geval als je er gemakkelijk helemaal een mes in kunt steken. Garneer met de rest van de takjes tijm.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.