Zelf­ge­maak­te zuur­kool (ge­fer­men­teer­de wit­te kool)

Leuk experiment: zelf zuurkool maken. Je moet er 'even' geduld voor hebben, maar dan heb je ook wat.

(0)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands bijgerecht Leuk experiment: zelf zuurkool maken. Je moet er 'even' geduld voor hebben, maar dan heb je ook wat. 4 personen
0

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • mandoline
  • weckpot à 2 liter
  • klein glazen potje dat in de weckpot past (zonder etiket)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de kool in kwarten en snijd vervolgens fijn met de mandoline. Weeg de kool af tot een kilo en doe samen met het zout in een stevige kom. Masseer met schone handen de kool, tot er sap ontstaat. Hoe meer sap, hoe beter. Meng het karwijzaad en venkelzaad door de kool. Doe het mengsel in de weckpot en duw stevig aan. Laat 2 cm van de rand van de pot vrij. Voeg eventueel pekelwater toe als de kool niet helemaal onder het sap staat.
  2. Vul het kleine potje met water, draai de deksel erop en zet op de kool, zodat er druk ontstaat en de kool in het vocht blijft. Laat de weckpot 2-3 dagen met de deksel open staan bij kamertemperatuur. Zet vervolgens nog 2-3 weken op een koele plek (ca. 15 ˚C). Dek ondertussen de pot eventueel losjes af met huishoudfolie of een theedoek. Kijk regelmatig of de kool nog in het vocht staat, anders komt er zuurstof bij en ontstaat er schimmelvorming.
  3. Proef de zuurkool na twee weken. Ben je tevreden met het resultaat, bewaar de pot dan in de koelkast. Laat voor een zachtere smaak nog langer staan op de koele plek.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 75 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 10 g
  • natrium 800 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in
Februari 2017

Zelfgemaakte zuurkool (gefermenteerde witte kool)

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zelf­ge­maak­te zuur­kool (ge­fer­men­teer­de wit­te kool)

1
1
  • 1 kg witte kool
  • 10 g zeezout

Snijd de kool in kwarten en snijd vervolgens fijn met de mandoline. Weeg de kool af tot een kilo en doe samen met het zout in een stevige kom.

2
2

Masseer met schone handen de kool, tot er sap ontstaat. Hoe meer sap, hoe beter.

3
3
  • 2 tl karwijzaad
  • 1 tl venkelzaad

Meng het karwijzaad en venkelzaad door de kool. Doe het mengsel in de weckpot en duw stevig aan. Laat 2 cm van de rand van de pot vrij.

4
4
  • 1 liter pekelwater

Voeg eventueel pekelwater toe als de kool niet helemaal onder het sap staat.

5
5

Vul het kleine potje met water, draai de deksel erop en zet op de kool, zodat er druk ontstaat en de kool in het vocht blijft.

6
6

Laat de weckpot 2-3 dagen met de deksel open staan bij kamertemperatuur. Zet vervolgens nog 2-3 weken op een koele plek (ca. 15 ˚C).

7
7

Dek ondertussen de pot eventueel losjes af met huishoudfolie of een theedoek.

8
8

Kijk regelmatig of de kool nog in het vocht staat, anders komt er zuurstof bij en ontstaat er schimmelvorming.

9
9

Proef de zuurkool na twee weken. Ben je tevreden met het resultaat, bewaar de pot dan in de koelkast. Laat voor een zachtere smaak nog langer staan op de koele plek.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.