Chocoladecake
Als je deze chocoladecake 1 keer maakt, zal iedereen er steeds weer om blijven vragen.

Ingrediënten
- 200 g extra pure chocolade
- 200 g ongezouten boter (of margarine)
- 200 g bruine basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 4 middelgrote eieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 8 g vanillesuiker
- 15 g ongezouten roomboter (of margarine)
Keukenspullen
- handmixer
- cakevorm 30 cm
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de helft van de chocolade au bain-marie. Snijd de rest van de chocolade fijn in stukjes van ½ cm. Doe 200 g boter met de basterdsuiker en het zout in een kom en klop 15 min. met een handmixer tot een luchtige crème. Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Zeef het bakmeel boven het botermengsel en meng met een spatel voorzichtig door elkaar. Spatel de vanillesuiker en de gesmolten chocolade erdoor. Spatel vervolgens de stukjes chocolade erdoor.
- Bekleed de cakevorm met het bakpapier en vet de randen in met de rest van de boter. Schenk het beslag in de vorm en bak in ca. 50 min in het midden van de oven gaar. Controleer eventueel met een satéprikker. Steek de prikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar. Neem uit de oven en laat in de vorm minimaal 1 uur afkoelen op een rooster.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 370 kcal
- eiwit 6 g
- koolhydraten 34 g
-
vet 23 g
waarvan verzadigd 15 g - natrium 160 mg
- vezels 2 g
Ook te zien in
Chocoladecake
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Chocoladecake
- 200 g extra pure chocolade
Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de helft van de chocolade au bain-marie. Snijd de rest van de chocolade fijn in stukjes van ½ cm.
- 200 g ongezouten boter
- 200 g bruine basterdsuiker
- 1 mespunt zout
Doe de boter met de basterdsuiker en het zout in een kom en klop 15 min. met een handmixer tot een luchtige crème.
- 4 middelgrote eieren
Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige helemaal is opgenomen.
- 200 g zelfrijzend bakmeel
Zeef het bakmeel boven het botermengsel en meng met een spatel voorzichtig door elkaar.
- 8 g vanillesuiker
Spatel de vanillesuiker en de gesmolten chocolade erdoor. Spatel vervolgens de stukjes chocolade erdoor.
- 15 g ongezouten roomboter
Bekleed de cakevorm met het bakpapier en vet de randen in met de boter. Schenk het beslag in de vorm en bak in ca. 50 min in het midden van de oven gaar.
Controleer eventueel met een satéprikker. Steek de prikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar.
Neem uit de oven en laat in de vorm minimaal 1 uur afkoelen op een rooster.