Kal­koen­fri­can­deau met ge­pof­te-knof­look­saus

De saus van gepofte knoflook is heerlijk bij de malse kalkoenfricandeau.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 415 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 50 min. oventijd
(12)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht De saus van gepofte knoflook is heerlijk bij de malse kalkoenfricandeau. 4 personen
3 12

Ingrediënten

Keukenspullen
  • langwerpig ovenschaaltje 15 x 20 cm
  • vleesthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestrooi het vlees met peper en eventueel zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak de fricandeau in 3 min. rondom bruin. Zet het vuur uit en blus af met 2/3 van de vermout. Leg de fricandeau in de ovenschaal en schenk het bakvet eroverheen. Snijd een ½ cm van de bovenkant van de bol knoflook zodat de teentjes bloot komen te liggen. Leg de bol bij het vlees in de schaal. Pel de sjalotten, halveer ze en leg er ook bij.
  2. Steek de thermometer in het midden van het vlees. Bak de fricandeau in de oven tot het vlees een kerntemperatuur van 70 °C heeft bereikt. Dit duurt ca. 50 min. Neem uit de oven, verpak het vlees in aluminiumfolie en laat 5 min. rusten. Duw ondertussen de tenen knoflook uit de bol en doe in een hoge beker. Voeg de sjalotten toe, samen met de slagroom en de rest van de vermout. Pureer tot saus, verwarm op middelhoog vuur en breng op smaak met peper en zout. Snijd de selderij fijn en roer door de saus. Snijd de kalkoenfricandeau in plakken en serveer met de saus.

bereidingstip:

Het aanbraden en afblussen van het vlees in stap 1 kan twee dagen van tevoren. Bewaar het vlees en het bakvet apart, dek af en zet in de koelkast. Voor de bereiding verwarm je het bakvet een paar minuten in een steelpan op laag vuur en ga je verder met stap 1.

combinatietip:

Lekker met gewelde tuttifrutti.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 415 kcal
  • eiwit 30 g
  • koolhydraten 9 g
  • vet 27 g
    waarvan verzadigd 10 g
  • natrium 915 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Kalkoenfricandeau met gepofte-knoflooksaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Kal­koen­fri­can­deau met ge­pof­te-knof­look­saus

1
1

Verwarm de oven voor op 175 °C.

2
2
  • 500 g kalkoenfricandeau
  • 2 el olijfolie

Bestrooi het vlees met peper en eventueel zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak de fricandeau in 3 min. rondom bruin.

3
3
  • 50 ml witte vermout

Zet het vuur uit en blus af met de vermout.

4
4

Leg de fricandeau in de ovenschaal en schenk het bakvet eroverheen.

5
5
  • 1 bol knoflook

Snijd een ½ cm van de bovenkant van de bol knoflook zodat de teentjes bloot komen te liggen.

6
6
  • 3 sjalotten

Leg de bol bij het vlees in de schaal. Pel de sjalotten, halveer ze en leg er ook bij.

7
7

Steek de thermometer in het midden van het vlees. Bak de fricandeau in de oven tot het vlees een kerntemperatuur van 70 °C heeft bereikt.

8
8

Dit duurt ca. 50 min. Neem uit de oven, verpak het vlees in aluminiumfolie en laat 5 min. rusten.

9
9
  • 125 ml slagroom
  • 25 ml witte vermout

Duw ondertussen de tenen knoflook uit de bol en doe in een hoge beker. Voeg de sjalotten toe, samen met de slagroom en de rest van de vermout.

10
10
  • 10 g bladselderij

Pureer tot saus, verwarm op middelhoog vuur en breng op smaak met peper en zout. Snijd de selderij fijn en roer door de saus.

11
11

Snijd de kalkoenfricandeau in plakken en serveer met de saus.

bereidingstip:

Het aanbraden en afblussen van het vlees in stap 1 kan twee dagen van tevoren. Bewaar het vlees en het bakvet apart, dek af en zet in de koelkast. Voor de bereiding verwarm je het bakvet een paar minuten in een steelpan op laag vuur en ga je verder met stap 1.

combinatietip:

Lekker met gewelde tuttifrutti.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.