Ge­roos­ter­de kal­koen met ap­pel-sa­lie-pe­can­no­ten­vul­ling

  • hoofdgerecht
  • 12 personen
  • 550 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 1 u. 30 min. wachten
    • 4 u. 30 min. oventijd
(3)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht 12 personen
3 3

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal of braadslee
  • keukenthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de kalkoen in ca. 1 uur op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Was ondertussen de prei en snijd het witte en lichtgroene deel zo fijn mogelijk. Hak de noten grof. Snijd de salie fijn. Snijd de appel in partjes, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise). Verwijder het vel van de worsten en doe samen met de salie, appel, noten, panko en spekreepjes bij de prei. Meng door elkaar. Vul de kalkoen met het mengsel.
  3. Smelt de boter. Bestrijk de kalkoen rondom met de boter en bestrooi met peper en zout. Zet de kalkoen in een ovenschaal of braadslee, dek af met aluminiumfolie en laat in ca. 4½ uur goudbruin en gaar worden. Verwijder na 3½ uur de folie. Steek de kernthermometer in het midden van de vulling en controleer de temperatuur. Is die 70 °C of hoger, dan zijn de vulling en het vlees gaar.
  4. Haal de kalkoen uit de oven, dek losjes af met aluminiumfolie en laat nog 30 min. rusten voor het aansnijden.

bereidingstip:

Je kunt de kalkoen 1 dag van tevoren vullen. Bewaar de kalkoen daarna afgedekt in de koelkast. Laat 2 uur op kamertemperatuur komen voor het braden.

variatietip:

Je kunt de venkel-tijmworsten ook vervangen door gewone braadworsten.

video

Brunoi­se snij­den

Instructievideo - 00:38 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 550 kcal
  • eiwit 59 g
  • koolhydraten 6 g
  • vet 32 g
    waarvan verzadigd 10 g
  • natrium 505 mg
  • vezels 1 g
Tags

Geroosterde kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ge­roos­ter­de kal­koen met ap­pel-sa­lie-pe­can­no­ten­vul­ling

1
1
  • 4½ kg kalkoen

Laat de kalkoen in ca. 1 uur op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 100 g prei
  • 115 g gezouten pecannoten

Was ondertussen de prei en snijd het witte en lichtgroene deel zo fijn mogelijk. Hak de noten grof.

3
3
  • 2 takjes salie
  • 2 zoete, stevige appels

Snijd de salie fijn. Snijd de appel in partjes, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise).

Brunoise snijden

Instructievideo

00:38 min.

4
4
  • 2 venkel-tijmworsten
  • 2 takjes salie
  • 30 g panko
  • 100 g spekreepjes

Verwijder het vel van de worsten en doe samen met de salie, appel, noten, panko en spekreepjes bij de prei. Meng door elkaar.

5
5

Vul de kalkoen met het mengsel.

6
6
  • 50 g boter

Smelt de boter. Bestrijk de kalkoen rondom met de boter en bestrooi met peper en zout.

7
7

Zet de kalkoen in een ovenschaal of braadslee, dek af met aluminiumfolie en laat in ca. 4½ uur goudbruin en gaar worden. Verwijder na 3½ uur de folie.

8
8

Steek de kernthermometer in het midden van de vulling en controleer de temperatuur. Is die 70 °C of hoger, dan zijn de vulling en het vlees gaar.

9
9

Haal de kalkoen uit de oven, dek losjes af met aluminiumfolie en laat nog 30 min. rusten voor het aansnijden.

bereidingstip:

Je kunt de kalkoen 1 dag van tevoren vullen. Bewaar de kalkoen daarna afgedekt in de koelkast. Laat 2 uur op kamertemperatuur komen voor het braden.

variatietip:

Je kunt de venkel-tijmworsten ook vervangen door gewone braadworsten.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.