Zoe­te-aard­ap­pel­stamp­pot met ge­hakt­bal­len

Het stamppotseizoen is geopend! Deze versie met zoete aardappel en gehaktballen is verrassend lekker anders.

(24)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Het stamppotseizoen is geopend! Deze versie met zoete aardappel en gehaktballen is verrassend lekker anders. 4 personen
3 24

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • braadpan

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Kook ze in water met eventueel zout in ca. 20 min. gaar. Voeg de laatste 3 min. de tuinerwten toe.
  2. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Meng de knoflook met peper en eventueel zout door het gehakt. Vorm er met vochtige handen 4 gelijke ballen van. Verhit in een braadpan de helft van de boter en bak de gehaktballen op hoog vuur rondom bruin. Zet het vuur laag en bak ze in 15 min. gaar. Keer af en toe.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in ca. 5 min. gaar en krokant. Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen. Neem het spek met het bakvet uit de pan. Verhit de rest van de boter in dezelfde koekenpan en bak de ui in 5 min. zacht op middelhoog vuur. Voeg de jus toe en verwarm nog 1 min.
  4. Giet de aardappelen en tuinerwten af, maar vang 1 kopje kookvocht op. Stamp tot een grove puree en voeg indien nodig wat kookvocht toe. Schep de andijvie, spekreepjes en het bakvet erdoor. Serveer met de gehaktballen en de uienjus.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
Tags

Zoete-aardappelstamppot met gehaktballen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zoe­te-aard­ap­pel­stamp­pot met ge­hakt­bal­len

1
1
  • 1 kg zoete aardappelen
  • 225 g tuinerwten

Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Kook ze in water met eventueel zout in ca. 20 min. gaar. Voeg de laatste 3 min. de tuinerwten toe.

2
2
  • 1 teen knoflook

Snijd ondertussen de knoflook fijn.

3
3
  • 500 g half-om-halfgehakt

Meng de knoflook met peper en eventueel zout door het gehakt. Vorm er met vochtige handen 4 gelijke ballen van.

4
4
  • 15 g boter

Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballen op hoog vuur rondom bruin. Zet het vuur laag en bak ze in 15 min. gaar. Keer af en toe.

5
5
  • 250 g gerookte spekreepjes

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in ca. 5 min. gaar en krokant.

6
6
  • 2 uien

Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen. Neem het spek met het bakvet uit de koekenpan.

7
7
  • 15 g boter
  • 85 ml stamppotjus

Verhit de boter in dezelfde koekenpan en bak de ui in 5 min. zacht op middelhoog vuur. Voeg de jus toe en verwarm nog 1 min.

8
8

Giet de aardappelen en tuinerwten af, maar vang 1 kopje kookvocht op. Stamp tot een grove puree en voeg indien nodig wat kookvocht toe.

9
9
  • 400 g gesneden andijvie

Schep de andijvie, spekreepjes en het bakvet door de puree. Serveer met de gehaktballen en de uienjus.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.