Bak­ed Alas­ka bom­be

Een ijzig lekkere afsluiting van je kerstdiner, dit prachtige dessert!

  • nagerecht
  • 13 personen
  • 370 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 4 uur wachten
    • 5 min. oventijd
(28)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Een ijzig lekkere afsluiting van je kerstdiner, dit prachtige dessert! 13 personen
3 28

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • ronde kom of schaal (inhoud 2½ - 3 liter)
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Haal het ijs uit de vriezer om iets zachter te worden. Bekleed de kom met vershoudfolie en laat ruim over de rand hangen. Snijd de cake in plakken van een ½ cm dik en bekleed de binnenkant van de kom met ⅔ van de cakeplakken. Bestrijk deze plakken met de helft van de jam. Schep het ijs in de vorm. Bestrijk de rest van de cakeplakken aan een kant met de rest van de jam en leg op het ijs, met de jamkant naar beneden. Vouw de folie erover. Zet in de vriezer en laat minimaal 4 uur door en door bevriezen.
  2. Verwarm de oven voor op 220 °C. Klop het eiwit stijf in een vetvrije kom. Voeg geleidelijk de suiker toe en klop nog 5 min. tot het mooi stijf is en er glanzende pieken ontstaan.
  3. Haal de bombe uit de vriezer, verwijder het folie en zet hem met de platte kant op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bombe met de achterkant van een lepel in slordige pieken met het eiwit. Zorg dat de bombe overal is bedekt met eiwit. Zet de bombe 5 min. in de oven tot het eiwit goudbruin begint te kleuren. Controleer halverwege of hij gelijkmatig kleurt, draai hem anders een beetje door het bakpapier heel voorzichtig te verschuiven. Serveer direct.

bereidingstip:

Je kunt de taart tot en met stap 1 vijf dagen van tevoren bereiden. Bewaar in de vriezer.

Tip:

Dit recept is voldoende voor 12 tot 14 personen

serveertip:

Heb je een crème-brûléebrander? Gebruik dan de brander om mooie goudbruine pieken te maken.

kookstaptip:

Zorg dat het eiwit goed koud is en net uit de koelkast komt.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 370 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 57 g
  • vet 13 g
    waarvan verzadigd 8 g
  • natrium 195 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Baked Alaska bombe

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bak­ed Alas­ka bom­be

1
  • 2 liter aardbeienroomijs

Haal het ijs uit de vriezer om iets zachter te worden. Bekleed de kom met vershoudfolie en laat ruim over de rand hangen.

2
  • 400 g roombotercake
  • 175 g aardbeienjam

Snijd de cake in plakken van een ½ cm dik en bekleed de binnenkant van de kom met ⅔ van de cakeplakken. Bestrijk deze plakken met de helft van de jam.

3

Schep het ijs in de vorm.

4
  • 175 g aardbeienjam

Bestrijk de rest van de cakeplakken aan één kant met de rest van de jam en leg op het ijs, met de jamkant naar beneden.

5

Vouw de folie erover. Zet in de vriezer en laat minimaal 4 uur door en door bevriezen.

6

Verwarm de oven voor op 220 °C.

7
  • 250 g eiwitten
  • 100 g fijne kristalsuiker

Klop het eiwit stijf in een vetvrije kom. Voeg geleidelijk de suiker toe en blijf kloppen tot er glanzende pieken ontstaan.

8

Haal de bombe uit de vriezer, verwijder het folie en zet hem met de platte kant op een met bakpapier beklede bakplaat.

9

Bestrijk de bombe met de achterkant van een lepel in slordige pieken met het eiwit. Zorg dat de bombe overal is bedekt met eiwit.

10

Zet de bombe 5 min. in de oven tot het eiwit goudbruin begint te kleuren.

11

Controleer halverwege of hij gelijkmatig kleurt, draai hem anders een beetje door het bakpapier heel voorzichtig te verschuiven. Serveer direct.

bereidingstip:

Je kunt de taart tot en met stap 1 vijf dagen van tevoren bereiden. Bewaar in de vriezer.

serveertip:

Heb je een crème-brûléebrander? Gebruik dan de brander om mooie goudbruine pieken te maken.

kookstaptip:

Zorg dat het eiwit goed koud is en net uit de koelkast komt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.