Sin­ter­klaas­taart

De grootste verrassing op pakjesavond komt uit eigen oven. Daar wordt zelfs sinterklaas jaloers van.

  • gebak
  • 12 personen
  • 585 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 2 uur wachten
    • 45 min. oventijd
(10)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak De grootste verrassing op pakjesavond komt uit eigen oven. Daar wordt zelfs sinterklaas jaloers van. 12 personen
3 10

Ingrediënten

Keukenspullen
  • 2 kleine springvormen (Ø 15 cm, ingevet)
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de bodems van de bakvormen met bakpapier.
  2. Doe de zachte boter in een kom samen met de basterdsuiker en het zout. Mix in 5 min. met een mixer tot een romig geheel. Voeg al mixend een voor een de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige is opgenomen. Zeef het bakmeel en de koekkruiden boven het mengsel en spatel er luchtig door.
  3. Verdeel het beslag over de 2 vormen. Bak in ca. 45 min. gaar in het midden van de oven. Prik na 35 min. een satéprikker in het midden. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de bodems in ca. 2 uur helemaal afkoelen.
  4. Verkruimel de bitterkoekjes. Roer de mascarpone los in een kom. Klop de slagroom stijf en meng met de bitterkoekjes door de mascarpone.
  5. Snijd de cakebodems overlangs doormidden. Je gebruikt er 3 voor de taart, dus je houd er 1 over. Draai balletjes van Ø 1½ cm van de marsepein. Bestrijk 2 bodems met de bitterkoekjesvulling. Leg de marsepeinballetjes rondom langs de rand. Stapel de bodems op elkaar op een schaal. Eindig met de onbelegde bodem.
  6. Verwarm het chocoladeglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schenk het glazuur over de bovenkant van de taart en laat hier en daar over de rand lopen. Leg het strooigoed in een berg bovenop.

variatietip:

In plaats van gekleurde marsepein kun je ook gekleurde fondant gebruiken.

bewaartip:

Vries de bodem die je over hebt in. Of eet ‘m – om voor te proeven – alvast lekker op.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 585 kcal
  • eiwit 8 g
  • koolhydraten 58 g
  • vet 35 g
    waarvan verzadigd 21 g
  • natrium 245 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Sinterklaastaart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Sin­ter­klaas­taart

1

Verwarm de oven voor op 170 °C.

2
  • 250 g boter
  • 250 g lichte basterdsuiker
  • 1 snufje zout

Bekleed de bodems van de bakvormen met bakpapier. Doe de zachte boter in een kom samen met de basterdsuiker en het zout.

3
  • 5 eieren

Mix in 5 min. met een mixer tot een romig geheel. Voeg al mixend een voor een de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige is opgenomen.

4
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 el koek- en speculaaskruiden

Zeef het bakmeel en de koekkruiden boven het mengsel en spatel er luchtig door. Verdeel het beslag over de 2 vormen.

5

Bak in ca. 45 min. gaar in het midden van de oven.

6

Prik na 35 min. een satéprikker in het midden. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de bodems in ca. 2 uur helemaal afkoelen.

7
  • 150 g bitterkoekjes
  • 250 g mascarpone
  • 125 ml slagroom

Verkruimel de bitterkoekjes. Roer de mascarpone los in een kom. Klop de slagroom stijf en meng met de bitterkoekjes door de mascarpone.

8

Snijd de cakebodems overlangs doormidden. Je gebruikt er 3 voor de taart, dus je houd er 1 over.

9
  • 150 g gekleurde marsepein

Draai balletjes van Ø 1½ cm van de marsepein. Bestrijk 2 bodems met de bitterkoekjesvulling. Leg de marsepeinballetjes rondom langs de rand.

10
  • 100 g chocoladeglazuur

Stapel de bodems op elkaar op een schaal. Eindig met de onbelegde bodem. Verwarm het chocoladeglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking.

11
  • 150 g strooigoed

Schenk het glazuur over de bovenkant van de taart en laat hier en daar over de rand lopen. Leg het strooigoed in een berg bovenop. Lekker!

variatietip:

In plaats van gekleurde marsepein kun je ook gekleurde fondant gebruiken.

bewaartip:

Vries de bodem die je over hebt in. Of eet ‘m – om voor te proeven – alvast lekker op.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.