bewaar
Ossenhaas uit de oven met paddenstoelen-cognacsaus en knolselderijpuree
Ossenhaas uit de oven met paddenstoelen-cognacsaus en knolselderijpuree
bewaar

Ossenhaas uit de oven met paddenstoelen-cognacsaus en knolselderijpuree

30 min. bereiden
20 min. oventijd
33waarderingen

Ingrediënten

6 personen

1

knolselderij

1 kg

kruimige aardappelen

1 liter

halfvolle melk

15 g

verse tijm

100 g

ongezouten roomboter

½ tl

gemalen nootmuskaat

750 g

osssenhaas van de vakslager

2

sjalotten

200 g

paddestoelenmelange

3 cm

verse gember

50 ml

cognac

200 ml

vleesfond

Dit heb je nodig

  • pureestamper

  • ovenschaal (20 x 30 cm)

  • vleesthermometer

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 150 °C. Schil en snijd de knolselderij en aardappelen in stukken van 3 cm. Breng de knolselderij en aardappelen met de melk, helft van de tijm en eventueel zout aan de kook. Doe de deksel schuin op de pan en laat 20 min. op laag vuur koken. Giet af en vang 200 ml kookvocht op (per 6 personen).

2

Breng het kookvocht met de helft van de boter aan de kook. Verwijder de takjes tijm en stamp met de pureestamper de aardappelen en knolselderij tot een fijne puree. Roer de hete melk en boter erdoor. Breng op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel zout.

3

Dep ondertussen de ossenhaas droog met keukenpapier en bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit ¼ van de boter in een koekenpan en bak de ossenhaas in 3 min. rondom bruin. Neem de ossenhaas uit de pan en laat het bakvet in de pan. Leg de ossenhaas in de ovenschaal. Steek de vleesthermometer in het midden van het vlees en stel in op 50 °C (rood). Bak het vlees in ca. 20 min. in de oven tot het vlees de ingestelde kerntemperatuur heeft bereikt. Voor rosé is dit 58-60 °C en voor doorbakken +65 °C. De baktijd is afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste garing. Neem het vlees uit de oven en laat afgedekt 10 min. rusten.

4

Snipper ondertussen de sjalotten en snijd de paddenstoelen in stukken. Schil de gember en rasp fijn. Voeg de rest van de boter toe aan achtergebleven bakvet in de koekenpan en bak hierin de sjalotten en paddenstoelen 3 min. Blus af met de cognac en voeg de gember en vleesfond toe.

5

Houd een paar takjes tijm achter en doe de rest bij de saus. Breng aan de kook en laat in 5 min. tot de helft inkoken. Snijd het vlees in plakken en serveer met de cognacsaus en puree. Garneer met een takje tijm.

algemeen*Dit vlees kun je voor de feestdagen online bestellen via ah.nl/meesterslager (van 26 november t/m 19 december 2016). Haal het vlees op in de winkel, bij een AH Pick Up Point of laat het thuisbezorgen op 23 of 24 december 2016.

Paddenstoelen schoonmaken

Instructievideo - 01:30 min.