
Stap 1: Zaaien en verzorgen
Volg voor het zaaien de uitleg op de wikkel van jouw Bloementuintje. Heb je gezaaid, zet jouw Bloementuintje dan binnen op een plek die minstens 6 uur zonlicht krijgt, dan kunnen ze lekker gaan groeien.
Ze hebben natuurlijk ook genoeg water nodig. Zorg dat de bakjes goed vochtig blijven. Geef nooit water op de plantjes, maar liever naast de plantjes en zorg dat de waterstraal niet te hard is. Gaan je potjes schimmelen? Dan ben je te enthousiast geweest met watergeven. Je potjes zijn te nat en koud. Zet ze een stukje uit elkaar zodat er lucht tussen kan en geef iets minder water.

Stap 2: Groeien
Ieder plantje heeft andere omstandigheden nodig om te kunnen groeien. Sommige zaadjes ontkiemen prima wanneer het koud is, anderen hebben veel meer warmte nodig. En sommige plantjes zijn gewoon wat trager dan de andere, voordat het zaadje gaat kiemen. Schrik dus niet als sommige plantjes al heel snel erg groot zijn, terwijl in de andere bakjes nog niets te zien is. Dat is heel normaal. Ook in je bakje zelf kan de groei van de verschillende bloemen anders zijn. Als je drie verschillende blaadjes ziet weet je dat al je bloemen ontkiemt zijn.

Stap 3: Verpotten
De kweekbakjes zijn te klein om je zaailingen uit te laten groeien tot mooie bloemen. Als je plantjes 3 blaadjes hebben mogen ze verpot worden. Hoe je dat doet? Nou zo. Maak je bakje nat en scheur het voorzichtig open. Haal de verschillende plantjes uit elkaar en zet ze in een grotere pot. Het begin van je bloemtuintje is gemaakt. Wat ga jij straks iemand blij maken.
Het kan zijn dat de plantjes nadat je ze hebt verpot even slap gaan hangen, maar meestal staan ze na een paar dagen weer mooi rechtop.

Stap 4: Naar buiten
Is het 15 mei geweest? Dan wordt van oudsher gezegd dat de ‘Ijsheiligen’ het land uit zijn. Nachtvorst komt dan bijna niet meer voor en jouw Bloemtuintje mag naar buiten. Waar ga jij je tuintje planten? Kijk naar een mooi zonnig plekje.
Graaf een gat, haal de pot van je tuintje en zet het hele tuintje in de grond. Denk je dat je bloemen nog meer ruimte nodig hebben om te groeien? Haal de aardekluit dan voorzichtig uit elkaar en plant ieder bloemetje op een eigen plekje. Wil je weten wanneer welke soort bloeit en advies over zon of schaduw?

Tips voor een bloementuintje op je balkon
Geef jij je Bloementuintje aan iemand zonder tuin? Dat kan ook! Zoek een mooi grote feestelijke pot en maak er een echt cadeautje van. Vul de pot met goede potgrond en geef je Bloementuintje een plek in het zonnetje. Als je meerdere potten neerzet, zorg dan dat de kleintjes niet worden overschaduwd door de grote. En let er goed op dat ze op een warme dag niet uitdrogen. Gaten onder in de pot zorgen ervoor dat het overtollige water goed weg kan en de planten niet verdrinken.

Kids en bloementuintjes
Samen kweken is leuk. Cadeau geven en samen beleven nog leuker! Staat jouw Bloementuintje bij jouw opa of jouw juf? Dan moet je natuurlijk extra vaak op bezoek om te kijken hoe het met je tuintje gaat. Wel zo gezellig. Met de gratis poster (in winkel/download) houd je precies bij hoe goed jouw Bloementuintje groeit.

Nog meer leven in je tuin
Als je Bloementuintje buitenstaat merk je al snel dat jij niet de enige bent die van al die kleuren geniet. Insecten zoals bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen maak je er ook blij mee. En dat is fijn, want in onze versteende tuinen kunnen zij steeds minder eten vinden. Wil je weten hoe jij jouw tuin nog biodiverser en levendiger kan maken? Volg dan deze gratis cursus van IVN, een levende tuin maak je zelf.