Avatar

Eigen recept van... Ger Bakker

'Echte' Griekse(!) moussaka. Traditoneel recept

Anders, Hoofdgerecht, 6 personen, Anders

Laatst aangepast: 21 jan. 2010, 15:35 | 43 keer bewaard

Ingrediënten

  • gehakt

Bereiden

Omschrijving

Ovenschotel Moussaka volgens een ťcht, Grieks recept.

IngrediŽnten

1kg aubergines, in plakken van 1cm dik gesneden

Zout en vers gemalen peper

Circa 50 gram bloem om te paneren

Circa 3 dl olijfolie

2 middelgrote uien, gepeld en in plakken

450 gram mager lamsgehakt ( kan ook gemengd gehakt)

4 middelgrote tomaten, ontveld en in plakken of 400 gram tomaten uit blik uitgelekt.

3 eetlepels tomatenpuree

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 theelepels gedroogde oregano

1 snufje kaneel

Voor de saus:

15 gr boter

25 gr bloem

3dl melk

zout en peper

snufje nootmuskaat

2 eieren, losgeklopt

3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt

Voorbereiding

Doe de plakken aubergine in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat circa 30 minuten uitlekken. Spoel ze af, laat weer uitlekken en droog ze op keukenpapier.

Doe de bloem in een zak, doe er een paar plakken aubergine tegelijk in en schud de zak zodat de plakken met bloem bedekt worden.

Bereidingswijze

Verhit vijf eetlepels olie in een pan met zware bodem en doe er wanneer de olie heet is op een matig vuur de aubergine plakken in. Schenk telkens wat olie in de pan wanneer u de rest bakt. Leg de aubergine plakken even opzij. Doe nog wat olie in de pan en bak de uien lichtbruin. Doe er het lamsgehakt bij en laat al roerend gelijkmatig bruin bakken. Voeg er de tomaten, tomatenpuree, knoflook, groene kruiden , de kaneel en zout en peper toe en breng aan de kook. Laat de vleessaus 20-25 minuten sudderen tot bijna al het vocht opgenomen of verdampt is.

Smelt de boter voor de saus, roer er de bloem door en schenk er wanneer zicht een gladde pasta gevormd heeft, al roerend de melk erbij. Breng op smaak met zout,peper en nootmuskaat. Breng aan de kook, laat 2 minuten pruttelen, laat vervolgens iets afkoelen en klop de eieren erdoor. Leg eerst een derde van de aubergine plakken op de bodem van een ondiepe, vuurvaste schaal. Dek af met de helft van de vleessaus. Leg er dan weer aubergines op. Dan de rest van de vleessaus en de rest van de aubergines. Schenk de bechamelsaus over het geheel en strooi er de kaas op. Zet de schaal op een rooster en laat het gerecht dan 35-40 minuten bakken op een voorverwarmde oven van 190 graden.

Serveertips

Lekker met een Griekse salade

Tip: Serveer de moussaka met een plak feta erop.

Bronvermelding

looniej

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.