Avatar

Eigen recept van... Jerry Bosscher

Plakrijst met kipfilet in bananenblad gestoomd

Rijst, Bijgerecht, 4 personen, Voorbereidingstijd 45 minuten, Wachttijd 30 minuten, Bereidingstijd 30 minuten, Thais

Laatst aangepast: 08 feb. 2009, 11:49 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 pak bananenbladeren
  • 2 koppen plakrijst
  • 3 3/4 koppen water
  • 300 gr kipfilet
  • 1 tl maizena
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 pakje shiitake's
  • 3 cm gember (of galanga), lucifer grote gesneden
  • 50 ml Xao Hsing rijstwijn
  • 1/4 el zout
  • * * * ROERBAK SAUS * * *
  • 1 el palmsuiker
  • 1 el vissaus
  • 1-3 tl chilisaus
  • 1 el limoensap
  • 1 tl donkere sojasaus
  • 1 el oestersaus

Materialen

  • Satestokken (om de bladeren vast te zetten)

Bereiden

Doe 3 3/4 koppen water in een pot.

Voeg 2 koppen plakrijst toe en laat dit minimaal 20 min weken.

Voeg na 20 (of meer) minuten 1/4 tl zout toe en roer de rijst.

Zet het daarna op het voer en breng het aan de kook.

Reduceer de hitte zodra het water kookt tot het suddert.

Plaats de deksel zo op de pan, dat deze 3/4 bedekt en kook dit op deze manier voor ongeveer 10 min totdat alle (of meeste) water is geabsorbeerd.

Als dit gedaan is, doe de deksel dan volledig op de pan en laat dit zo 10 min staan.

Laat de rijst vervolgens afkoelen.

Mix 1 tl maizena met 3 el soja saus totdat de maizena oplost.

Snijd het kipfilet in 1 a 2 cm kleine blokjes.

Voeg het kipfilet toe aan de maizena-sojasaus marinade en roer dit goed.

Verhit in een wok 1 tl olie voeg daarna de gember (of galanga) toe en roerbak dit 30 sec.

Voeg daarna het kipfilet (en de maizena-sojasaus marinade) toe en voeg als het kipfilet bijna gaar is de shiitake's.

Roerbak dit nog 2 minuten.

Zet het vuur laag en voeg de roerbaksaus toe.

Mocht bij het roerbakken de wok droog raken, voeg dan wat rijstwijn toe.

Pak de bananenbladeren. Mocht je bevroren bladeren gebruiken, laat deze dan ontdooien.

Gebruik een schaar om 6 x 30 x 45 cm en een 20 x 20 stukken uit de bladeren te knippen.

Pak de bananenbladeren. Mocht je bevroren bladeren gebruiken, laat deze dan ontdooien.

Gebruik een schaar om 6 x 30 x 45 cm en een 20 x 20 stukken uit de bladeren te knippen.

Schep wat rijst en maak hier een vierkant van in het midden van de bananenbladeren.

Schep iets meer dan 1 el vulling op de rijst en dek dit weer af met wat plakrijst.

Maak van de bladeren een pakketje en zet deze vast met een sateprikker.

De pakketjes kunnen nu gestoomt worden. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Overigens kunnen deze pakketjes ook goed in de oven (190 graden voor 30 min) of op de grill/bbq (15 min)

Bronvermelding

http://thaifood.about.com/

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.