Avatar

Eigen recept van... Anne Baas

Moussaka, heerlijke griekse ovenschotel

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Anders

Laatst aangepast: 31 mrt. 2008, 20:14 | 65 keer bewaard

Ingrediënten

  • 3 middelgrote aubergines
  • 1 grote ui
  • 2 rijpe pomodori / roma tomaten
  • 450 gram rundergehakt
  • 1 duopak aardappelschijfjes (AH)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 versgemalen peper en zout
  • 1 snufje kaneel
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 zakje mix voor bechamelsaus
  • 0,5 liter halfvolle melk
  • 1 zakje geraspte kaas

Materialen

  • grote ovenschaal, aluminiumfolie

Bereiden

Voorbereiden: de aubergines wassen en in plakken snijden. De plakken bestrooien met zout en ca. 15 minuten laten staan. Intussen de ui pellen en snipperen. De tomaten 10 tellen onder dompelen in kokend heet water, met koud water afspoelen en het velletje eraf trekken. Vervolgens de tomaten halveren en de pitjes verwijderen. Het vruchtvlees in stukken snijden.

De aubergineplakken droog deppen met keukenpapier. In een koekenpan 1 eetlepel olijfolie verhitten en hier in de aubergineplakken aan beide kanten lichtbruin bakken (steeds eerst een beetje olie verhitten). Uit de pan scheppen en in dezelfde pan de ui fruiten. Het teentje knoflook pellen en erboven uitpersen. Gehakt toevoegen en in ca. 5 minuten rul bakken. De tomaten, kaneel, zout en peper toevoegen. Peterselie en ketchup er door roeren en enkele minuten laten sudderen. In een pannetje de bechamelsaus maken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en op smaak brengen met wat peper en zout.

Een grote ovenschaal licht invetten met wat olijfolie en de bodem bedekken met de helft van de plakken aubergine. Vervolgens de helft van het gehaktmengsel erover verdelen. Hier bovenop de helft van de aardappelschijfjes. Dit herhalen tot de aubergines, gehakt en de aardappels op zijn (of de ovenschaal vol is). Schenk hierna de bechamelsaus erover. Bestrooien met geraspte kaas. Dek de schaal af met aluminiumfolie.

Bereiden: de oven voorverwarmen op 200 graden C. In het midden van de oven de moussaka in ca. 20 minuten heet en gaar laten worden. Het aluminiumfolie verwijderen en de moussaka in ca 10 minuten goudbruin laten kleuren.

Bronvermelding

Bron onbekend

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.