Lekker in blokjes denken

De poké bowl. Dit heerlijks in een kommetje wordt steeds populairder. De rauwe vis of vega alternatieven in een poké bowl zijn altijd in kleine blokjes gesneden. Dat is dan ook de letterlijke vertaling van de term poké: ‘in blokjes gesneden’. Dus je mag nu eens lekker wél in hokjes denken! Of, nou ja, in blokjes in elk geval. En giet er daarna een heerlijke poké bowlsaus overheen.

Welke poké bowlsauzen zijn er allemaal? 

Een poké bowl, geserveerd in – je raadt het al - een kom, is een Hawaiiaans gerecht met sushirijst, groenten en/of fruit en rauwe vis. De vis wordt traditioneel gemarineerd in een mix van sesamolie, sojasaus, zout, sesamzaadjes, zoete ui en lente-ui. Maar zoals zoveel gerechten heeft de poké bowl zich ontwikkeld door de tijd heen en is er naast (of in plaats van) de marinade ook saus toegevoegd. En daarmee kun je alle kanten op! Dus kies je favoriet uit ons lijstje met de 8 lekkerste poké bowlsauzen. Of maak ze gewoon lekker allemaal.

Poké bowlsaus zelf maken?

Als je de saus zelf maakt, is hij lekker vers en kan je hem helemaal naar je eigen wensen of mood aanpassen. De ene keer zacht en mild en de andere keer weer (extra) pittig. Je eigen poké bowlsaus maken is niet ingewikkeld. See for yourself.

Ponzu

Ponzu is misschien wel de bekendste poké bowlsaus. Ponzu past bij bijna alle soorten vis, dus dat maakt het een aantrekkelijk sausje om te maken. De basis van ponzu is sojasaus met citrussap. Kies hiervoor een niet te zure sap, zoals zoete sinaasappelsap. Je kan ponzu nog wat pit geven door er een snufje chilivlokken in te doen. Nog niet pittig genoeg? Een eetlepel sriracha doet wonderen! Maak je ponzu af met een beetje sesamolie en wat Japanse zoete rijstwijn (Mirin).

Poké bowl met ponzu

Sesam miso gembersaus

Dit trio van heerlijke smaken in één saus is een feestje op je poké bowl en smaakt heerlijk bij kip of tofu. Om hem zelf te maken heb je wel aardig wat ingrediënten nodig. Doe het slim en gebruik ze ook meteen voor een ander gerecht. Maak er bijvoorbeeld met de miso een misosoep bij. Mix voor deze saus 1 el witte miso, sesamolie, sojaolie, tahin (sesampasta), sojasaus en water. Voeg 1 el geraspte verse gember toe en meng met 1 tl honing en een ½ tl sriracha. Strooi tot slot wat sesamzaadjes erover en je hebt een ware smaakmaker gecreëerd.

Srirachamayonaise

Srirachasaus is een scherpe chilisaus die oorspronkelijk uit Thailand komt. Door een combinatie met mayonaise te maken, haal je het scherpe randje er een beetje af en wordt ‘ie wat zachter. Meng 4 el mayonaise, 1 el sriracha, een ½ tl knoflookpoeder en een scheutje citroensap en je poké bowlsaus is klaar om te gaan! Alsnog geen tijd of zin? Koop je srirachamayo dan gewoon lekker kant-en-klaar!

Srirachamayonaise

Teriyaki gembersaus

Teriyaki is eigenlijk geen gerecht, maar een (Japanse) manier waarop je eten bereidt. Hierbij bak (yaki) je gesneden vis of vlees in een marinade van sojasaus, waardoor het een mooie glans (teri) krijgt. En ja, die kun je dus ook lekker voor je poké bowl gebruiken. Teriyaki gembersaus is een goede combinatie met kip. Natuurlijk is er ook een recept voor teriyakisaus.

Wasabimayonaise

Deze poké bowlsaus is inmiddels al aardig ingeburgerd. Zelf maken is echt een eitje. Je hebt hem binnen 5 minuten op tafel staan. Gebruik als basis Japanse mayonaise. Deze is lichter en vloeibaarder dan z'n ‘Hollandse’ familie. Een saus op basis van mayonaise maken kan ook helemaal vegan, door vegan mayonaise te gebruiken. Voeg aan de mayonaise beetje bij beetje wasabi toe. De saus kan anders snel te pittig worden. Ga je er helemaal voor? Maak dan je eigen wasabi met 10g wasabipoeder en 20ml water. Daar maak je indruk mee.

Wasabimayonaise

Togarashi aioli

Togarashi is een Japanse smaakmaker die bestaat uit 7 kruiden. Wees er niet te kwistig mee, het poeder is ontzettend scherp! Togarashi aioli is een heerlijk divers sausje, dat zich prima laat matchen met zowel garnalen, tonijn als kip. Voor deze spicy knoflookmayonaise mix je 3 el mayonaise, een ½ teentje knoflook, 1 tl togarashipoeder en 1 tl sojasaus met wat peper in een kom. Roer het door met een garde. Een kind kan de eeehhhh...poké bowlsaus maken!

Avocado-kokoscreme

Net als de sesam miso gembersaus is dit een wat vollere saus. Let dus goed op of je poké bowl met deze saus op de andere ingrediënten erbij niet te veel wordt. Gebruik hem bijvoorbeeld voor een wat lichtere vegabowl met watermeloen. Maak jezelf onsterfelijk bij je vrienden en familie en maak hem zelf door 3 el kokosmelk en 2 el kokoswater toe te voegen aan een ½ avocado. Voeg 1 el verse citroensap en de blaadjes van 2 takjes fijngesneden koriander toe en meng goed. Hak als laatste 1 el wasabinoten grof en strooi ze als finishing touch over de saus. Laatste tip: maak je saus kort voor je hem gaat gebruiken, zodat de avocado niet verkleurt.

Avocado-kokoscreme

Spicy mangosaus

Met z'n vrolijke kleur is dit vooral in de zomer een topper van een topping! De combinatie van zoet en pittig is lekker en bijzonder. Deze saus combineert heel goed met bijvoorbeeld garnalen. Zelf maken is ook hier een makkie! Voeg aan 40g gepureerde mango 2 el water, 1 el sojaolie, 1 tl rijstazijn en 1 tl ponzu (je weet al hoe!) toe. Dat maakt de saus lekker vloeibaar. Dan nu het ‘spicy’ deel: hak ¼ teentje knoflook en 6 ringen rode peper fijn en voeg dit toe aan de puree. Laat de saus een paar minuten intrekken.

Toch liever kant-en-klare poké bowlsaus kopen? Probeer dan eens pokédressing met geroosterde sesam, zoete soyadressing of lekker pittige srirachamayo.

Poké bowlsaus of marinade?

Door het hoofdingrediënt - zoals vis of kip - te marineren, voeg je ook smaak toe aan je poké bowl. Marineer de vis bijvoorbeeld in een spicy sojamarinade en serveer er srirachamayo bij. Marinade maakt de smaak van de vis wat dieper. De marinade hoeft trouwens niet pittig te zijn, ook een milde marinade kan echt wat toevoegen. Saus erbij kan natuurlijk altijd.

Poké bowl marinade

Is een poké bowl anders dan sushi?

De poké bowl valt vaak ook in de smaak bij sushiliefhebbers, omdat de ingrediënten niet veel van elkaar verschillen. Je zou een poké bowl zelfs kunnen omschrijven als sushi in een kom. En net als bij sushisoorten zijn er genoeg andere opties als je niet zo'n fan bent van rauwe vis. Je maakt je poké bowl makkelijk vega door de vis te vervangen door tempeh of tofu. In blokjes gesneden, uiteraard.


Voor dit blog is samengewerkt met Poké Perfect.

Edama-mega lekker én gezond!

Deze Japanse snack wordt rechtstreeks uit de peul gegeten en is in Japan erg populair als bijgerecht bij bier. Benieuwd naar deze gezonde boon?

Lees meer over edamame

Kombu: alles wat je moet weten

Nog niet het meest bekende ingrediënt uit het Verre Oosten, maar in Japan en China is dit ingrediënt niet meer weg te denken uit de keuken.

Meer over kombu

Yuzu: De parel onder de citrusvruchten

Je hebt yuzu vast wel eens op een menukaart zien staan. Bijvoorbeeld als onderdeel van een marinade, dessert, of zelfs cocktail. Maar wat is yuzu? En wat kun je er mee?

Lees meer over yuzu