Ha­zel­noot­laag­jes­taart met kof­fie­crè­me

  • gebak
  • 8 stuks
  • 725 kcal voedingswaarden
    • 1 u. 5 min. bereiden
    • 1 u. 10 min. wachten
    • 15 min. oventijd
(42)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans gebak 8 stuks
3 42

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staafmixer of keukenmachine
  • keukenthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Doe de hazelnoten in een ovenvaste schaal en rooster ze 5 min. in de oven. Doe 85 g hazelnoten in de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer en maal fijn. Houd de rest apart. Doe de gemalen hazelnoten, poedersuiker en het cakemeel in een kom en meng er een voor een 2 eieren door. Klop met een mixer in ca. 7 min. licht en luchtig.
  3. Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C. Maak ondertussen de mixer schoon. Splits de overige 5 eieren en bewaar de dooiers. Houd 2 eiwitten apart, de rest van de eiwitten worden niet gebruikt. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop met de mixer het eiwit met de fijne kristalsuiker stijf. Spatel het hazelnootbeslag er voorzichtig door. Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 15 min. in de oven.
  4. Doe de eidooiers in een kom en klop met de mixer tot een lichtgele, luchtige massa. Breng ondertussen het water en de suiker in een steelpan aan de kook. Laat koken tot de suikerstroop een temperatuur van 116 °C heeft bereikt (gebruik de thermometer). Meng het espressopoeder erdoor. Voeg de stroop al mixend toe aan de eidooiers. Blijf mixen tot het mengsel is afgekoeld tot lauwwarm. Voeg dan al kloppend beetje bij beetje de boter toe, tot er een egale crème ontstaat.
  5. Snijd de hazelnootbodem in 4 gelijke vierkanten en snijd de randen mooi recht.
  6. Hak de chocolade grof. Breng een pan met water aan de kook. Hang er een iets kleinere kom of pan in, die het water niet mag raken. Laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie).
  7. Bestrijk 1 vierkant met de chocolade en zet 10 min. in de koelkast tot de chocolade hard is geworden. Leg hem met de chocoladekant naar onderen op een platte schaal. Bestrijk met een 1/4 van de koffiecrème. Leg er een hazelnootvierkant op en bestrijk met koffiecrème.Herhaal met de andere vierkanten en eindig met een laag crème. Hak de rest van de hazelnoten grof en bestrooi de bovenkant van de taart ermee. Laat de taart 1 uur opstijven in de koelkast.
video

Au bain-ma­rie smel­ten

Instructievideo - 00:34 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 725 kcal
  • eiwit 9 g
  • koolhydraten 54 g
  • vet 53 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Hazelnootlaagjestaart met koffiecrème

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ha­zel­noot­laag­jes­taart met kof­fie­crè­me

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2
2
  • 150 g hazelnoten

Doe de hazelnoten in een ovenvaste schaal en rooster ze 5 min. in de oven.

3
3
  • 85 g hazelnoten

Doe de hazelnoten in de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer en maal fijn. Houd de rest apart.

4
4
  • 75 g poedersuiker
  • 25 g cakemeel
  • 2 eieren

Doe de gemalen hazelnoten, poedersuiker en het cakemeel in een kom en meng er een voor een de eieren door.

5
5

Klop met een mixer in ca. 7 min. licht en luchtig.

6
6

Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C. Maak ondertussen de mixer schoon.

7
7
  • 5 eieren

Splits de eieren en bewaar de dooiers. Houd 2 eiwitten per taart apart, de rest van de eiwitten worden niet gebruikt.

8
8
  • 1 el fijne kristalsuiker

Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop met de mixer het eiwit met de fijne kristalsuiker stijf. Spatel het hazelnootbeslag er voorzichtig door.

9
9

Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 15 min. in de oven.

10
10

Doe de eidooiers in een kom en klop met de mixer tot een lichtgele, luchtige massa.

11
11
  • 60 ml kraanwater
  • 250 g suiker

Breng ondertussen het water en de suiker in een steelpan aan de kook.

12
12
  • 2 stickjes espressopoeder

Laat koken tot de suikerstroop een temperatuur van 116 °C heeft bereikt (gebruik de thermometer). Meng het espressopoeder erdoor.

13
13

Voeg de stroop al mixend toe aan de eidooiers. Blijf mixen tot het mengsel is afgekoeld tot lauwwarm.

14
14
  • 300 g boter

Voeg dan al kloppend beetje bij beetje de boter toe, tot er een egale crème ontstaat.

15
15

Snijd de hazelnootbodem in 4 gelijke vierkanten en snijd de randen mooi recht.

16
16
  • 100 g melkchocolade

Hak de chocolade grof. Breng een pan met water aan de kook. Hang er een iets kleinere kom of pan in, die het water niet mag raken.

17
17

Laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie).

18
18

Bestrijk 1 vierkant met de chocolade en zet 10 min. in de koelkast tot de chocolade hard is geworden.

19
19

Leg hem met de chocoladekant naar onderen op een platte schaal. Bestrijk met een 1/4 van de koffiecrème.

20
20

Leg er een hazelnootvierkant op en bestrijk met koffiecrème.Herhaal met de andere vierkanten en eindig met een laag crème.

21
21
  • 65 g hazelnoten

Hak de rest van de hazelnoten grof en bestrooi de bovenkant van de taart ermee. Laat de taart 1 uur opstijven in de koelkast.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.