Krui­mel­vlaai

Klassieke Limburgse taart met custardvulling en knapperige kruimels met poedersuiker bovenop.

  • gebak
  • 16 personen
  • 250 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 2 u. 30 min. wachten
    • 30 min. oventijd
(92)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak Klassieke Limburgse taart met custardvulling en knapperige kruimels met poedersuiker bovenop. 16 personen
3 92

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • quichevorm (Ø 28 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Zeef de bloem, 30 g suiker en bakpoeder boven een kom. Doe met de kwark, olie, 2 el melk en 1 ei in de keukenmachine en draai tot een samenhangend deeg. Neem het uit de machine, rol in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
  2. Maak ondertussen de custard. Doe de melk en de slagroom in een steelpan met dikke bodem. Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Doe met het stokje in de pan. Verwarm op matig vuur tot net onder het kookpunt. Roer regelmatig met een houten lepel. Verwijder het vanillestokje.
  3. Splits de rest van de eieren. Doe de eidooiers met de custardpoeder en 30 g suiker in een kom en roer met een garde. Schenk voorzichtig de hete room al roerend met een garde bij de eieren. Schenk terug in de pan en laat op laag vuur onder voortdurend roeren indikken tot custard. Dit duurt ca. 8 min. Neem de pan van het vuur. Dek af met vershoudfolie zodat zich geen velletje vormt op de custard en laat 30 min. afkoelen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem ondertussen het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 34 cm. Vet de quichevorm in met wat boter en bekleed de vorm met het deeg.
  5. Doe de boter met het cakemeel in een kom en meng met uw vingertoppen tot kruimels. Meng er de rest van de suiker door. Verdeel de afgekoelde custard gelijkmatig over het deeg en verdeel de kruimels erover.
  6. Bak in ca. 30 min. in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat in 2 uur afkoelen op een rooster. Serveer koud of op kamertemperatuur. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 250 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 23 g
  • vet 16 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Kruimelvlaai

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Krui­mel­vlaai

1
1
  • 170 g bloem
  • 30 g fijne kristalsuiker
  • 8 g bakpoeder

Zeef de bloem, suiker en bakpoeder boven een kom.

2
2
  • 80 g volle Franse kwark
  • 2 el slaolie
  • 30 ml volle melk
  • 1 ei

Doe met de kwark, olie, melk en het ei in de keukenmachine en draai tot een samenhangend deeg.

3
3

Neem het uit de machine, rol in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.

4
4
  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom

Maak ondertussen de custard. Doe de melk en de slagroom in een steelpan met dikke bodem.

5
5
  • 1 vanillestokje

Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Doe met het stokje in de pan.

6
6

Verwarm op matig vuur tot net onder het kookpunt. Roer regelmatig met een houten lepel. Verwijder het vanillestokje.

7
7
  • 3 eieren
  • 2 tl custardpoeder
  • 30 g fijne kristalsuiker

Splits de eieren. Doe de eidooiers met de custardpoeder en suiker in een kom en roer met een garde.

8
8

Schenk voorzichtig de hete room al roerend met een garde bij de eieren.

9
9

Schenk terug in de pan en laat op laag vuur onder voortdurend roeren indikken tot custard. Dit duurt ca. 8 min.

10
10

Neem de pan van het vuur. Dek af met vershoudfolie zodat zich geen velletje vormt op de custard en laat 30 min. afkoelen.

11
11

Verwarm de oven voor op 180 °C.

12
12
  • 30 g bloem

Neem ondertussen het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 34 cm.

13
13
  • 2 g boter

Vet de quichevorm in met wat boter en bekleed de vorm met het deeg.

14
14
  • 90 g boter
  • 150 g cakemeel
  • 70 g fijne kristalsuiker

Doe de boter met het cakemeel in een kom en meng met uw vingertoppen tot kruimels. Meng er de suiker door.

15
15

Verdeel de afgekoelde custard gelijkmatig over het deeg en verdeel de kruimels erover.

16
16

Bak in ca. 30 min. in het midden van de oven lichtbruin en gaar.

17
17
  • 4 el poedersuiker

Laat in 2 uur afkoelen op een rooster. Serveer koud of op kamertemperatuur. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.