Se­sam-kar­de­mom­ca­ke

Kruidige taart voor een speciale gelegenheid, met een glazuurlaag van roomkaas

  • nagerecht
  • 16 stuks
  • 280 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 2 uur wachten
    • 35 min. oventijd
(18)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Kruidige taart voor een speciale gelegenheid, met een glazuurlaag van roomkaas 16 stuks
4 18

Ingrediënten

Keukenspullen
  • siliconen cijfervorm (1.5 liter)
  • mixer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de vorm in met wat boter. Rooster de sesamzaadjes in de koekenpan.
  2. Snijd de boter in kleine blokjes. Klop de boter en melk in 5 min. glad met een mixer. Voeg de basterdsuiker toe en mix nog 3 min. Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige is opgenomen. Meng niet te lang, zodat het mengsel luchtig blijft.
  3. Zeef de bloem en bakpoeder boven een grote kom en meng met de helft van het sesamzaad, de kardemom en vanillesuiker. Spatel het bloemmengsel in gedeelten luchtig door het botermengsel.
  4. Schenk het beslag in de bakvorm. Bak de cake in de oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat 15 min. in de bakvorm afkoelen. Stort de cake op een grote schaal en laat nog 45 min. afkoelen.
  5. Boen de limoen schoon. Rasp de groene schil van de schoongeboende limoen en pers de vrucht uit. Mix het sap met de boter, roomkaas en poedersuiker met de mixer glad.
  6. Bestrijk de cake met een spatel met het glazuur. Bestrooi het glazuur met limoenrasp en de rest van het sesamzaad. Zet de cake minimaal 1 uur in de koelkast om het glazuur te laten opstijven.
video

No­ten, za­den en pit­ten roos­te­ren

Instructievideo - 01:19 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 280 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 29 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Sesam-kardemomcake

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Se­sam-kar­de­mom­ca­ke

1
1

Verwarm de oven voor op 160 °C.

2
2

Vet de vorm in met wat boter.

Tip: In plaats van een siliconen cijfervorm kunt u ook een gewone cakevorm van 1.5 liter gebruiken.

3
3
  • 100 g sesamzaad

Rooster de sesamzaadjes in de koekenpan.

4
4
  • 175 g boter

Snijd de boter in kleine blokjes.

5
5
  • 2 el melk

Klop de boter en melk in 5 min. glad met een mixer.

6
6
  • 200 g witte basterdsuiker

Voeg de basterdsuiker toe en mix nog 3 min.

7
7
  • 4 eieren

Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige is opgenomen. Meng niet te lang, zodat het mengsel luchtig blijft.

8
8
  • 200 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 8 g vanillesuiker

Zeef de bloem en bakpoeder boven een grote kom en meng met de helft van het sesamzaad, de kardemom en vanillesuiker.

9
9

Spatel het bloemmengsel in gedeelten luchtig door het botermengsel.

10
10

Schenk het beslag in de bakvorm. Bak de cake in de oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar.

11
11

Neem uit de oven en laat 15 min. in de bakvorm afkoelen.

12
12

Stort de cake op een grote schaal en laat nog 45 min. afkoelen.

13
13
  • 1 limoen

Boen de limoen schoon.

14
14

Rasp de groene schil van de schoongeboende limoen en pers de vrucht uit.

15
15
  • 40 g boter
  • 40 g roomkaas
  • 250 g poedersuiker

Mix het sap met de boter, roomkaas en poedersuiker met de mixer glad.

16
16

Bestrijk de cake met een spatel met het glazuur.

17
17

Bestrooi het glazuur met limoenrasp en de rest van het sesamzaad.

18
18

Zet de cake minimaal 1 uur in de koelkast om het glazuur te laten opstijven.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.