Ar­ti­sjok met knof­look­may­o­nai­se

Artisjokken zijn verrukkelijk - en makkelijker te bereiden dan je denkt!

(106)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans voorgerecht Artisjokken zijn verrukkelijk - en makkelijker te bereiden dan je denkt! 4 personen
3 106

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de stelen van de artisjokken. Verwijder een stukje van de onderste bladeren, deze zijn hard en taai. Halveer de citroenen. Wrijf de onderkant van de artisjok in met ½ citroen om verkleuren te voorkomen.
  2. Pers de rest van de citroen uit. Breng een grote pan water met het citroensap aan de kook. Doe de artisjokken in de pan en bedek ze met een bord zodat ze onder water blijven. Kook de artisjokken in 25-30 min. gaar. Ze zijn gaar als je met de punt van een mes makkelijk door de artisjokbodem kunt glijden.
  3. Doe ondertussen de mayonaise in een kommetje. Pers de knoflook erboven en roer deze samen met de mosterd door de mayonaise. Breng op smaak met peper en verdeel de mayonaise over kleine schaaltjes.
  4. Neem de artisjokken met een schuimspaan uit de pan. Laat ze ondersteboven in een vergiet uitlekken. Verdeel over de borden en zet bij elk bord een schaaltje knoflookmayonaise.
  5. Haal een voor een de blaadjes van de artisjok, dip ze in de knoflookmayonaise en eet het zachte onderste gedeelte. Het hooi in de kern van de artisjok kun je met de hand of een lepel verwijderen, dit is niet eetbaar. Eet tot slot de malse artisjokbodem met de rest van de knoflookmayonaise.

variatietip:

Artisjok is ook heerlijk met een kruiden- of honing-mosterdvinaigrette. Kijk voor de recepten op elders op ah.nl/allerhande.

video

Ar­ti­sjok be­rei­den

Instructievideo - 01:41 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 215 kcal
  • eiwit 2 g
  • koolhydraten 6 g
  • vet 20 g
    waarvan verzadigd 1 g
  • natrium 145 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Artisjok met knoflookmayonaise

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ar­ti­sjok met knof­look­may­o­nai­se

1
1
  • 4 artisjokken

Snijd de stelen van de artisjokken. Verwijder een stukje van de onderste bladeren, deze zijn hard en taai.

2
2
  • 2 citroenen

Halveer de citroenen. Wrijf de onderkant van de artisjok in met ½ citroen om verkleuren te voorkomen.

3
3

Pers de rest van de citroen uit. Breng een grote pan water met het citroensap aan de kook.

4
4

Doe de artisjokken in de pan en bedek ze met een bord zodat ze onder water blijven.

5
5

Kook de artisjokken in 25-30 min. gaar. Ze zijn gaar als je met de punt van een mes makkelijk door de artisjokbodem kunt glijden.

Artisjok bereiden

Instructievideo

01:41 min.

6
6
  • 100 g (Belgische) mayonaise
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl mosterd

Doe ondertussen de mayonaise in een kommetje. Pers de knoflook erboven en roer deze samen met de mosterd door de mayonaise. Breng op smaak met peper.

7
7

Verdeel de mayonaise over kleine schaaltjes.

8
8

Neem de artisjokken met een schuimspaan uit de pan. Laat ze ondersteboven in een vergiet uitlekken.

9
9

Verdeel de artisjokken over de borden en zet bij elk bord een schaaltje knoflookmayonaise.

10
10

Haal een voor een de blaadjes van de artisjok, dip ze in de knoflookmayonaise en eet het zachte onderste gedeelte.

11
11

Het hooi in de kern van de artisjok kun je met de hand of een lepel verwijderen, dit is niet eetbaar.

12
12

Eet tot slot de malse artisjokbodem met de rest van de knoflookmayonaise.

variatietip:

Artisjok is ook heerlijk met een kruiden- of honing-mosterdvinaigrette. Kijk voor de recepten op elders op ah.nl/allerhande.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.