Gar­na­len met ka­ra­mel­saus en ci­trus­dres­sing

Garnalen en karamel blijken een verrassend lekker duo.

(164)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
aziatisch hoofdgerecht Garnalen en karamel blijken een verrassend lekker duo. 4 personen
4 164

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de garnalen ontdooien. Verwijder de buitenste bladeren van de kropsla. Snijd de knoflook fijn. Snijd de blaadjes van het basilicum in reepjes en hak de pinda’s grof. Snijd het steeltje van de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  2. Snijd de uien in flinterdunne ringen en doe in een kom. Rasp de groene schil van de schoongeboende limoen en pers de vrucht uit. Voeg het rasp, sap, de rijstazijn, chilisaus en event. zout toe aan de ui.
  3. Doe de suiker met 3 el water in een steelpan en laat op laag vuur karamelliseren tot goudbruin. Blus de karamel voorzichtig af met het water. Breng aan de kook en laat de gestolde karamel in het water smelten. Voeg de rode peper en vissaus toe, laat 1 min. doorkoken en haal van het vuur.
  4. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Verhit de olie in een wok. Voeg de knoflook en garnalen toe en roerbak 2 min. Voeg de karamelsaus toe en roerbak nog 1 min. Neem van het vuur. Haal de blaadjes sla los en verdeel over een grote platte schaal. Verdeel de ui met citrusdressing en de garnalen met saus erover.
  5. Bestrooi met het basilicum en de pinda's. Bon appétit!

kookstaptip:

Garnalen kun je sneller ontdooien door ze te spoelen onder koud stromend water.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 300 kcal
  • eiwit 21 g
  • koolhydraten 25 g
  • vet 12 g
    waarvan verzadigd 2 g
  • natrium 1.530 mg
  • vezels 3 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Garnalen met karamelsaus en citrusdressing

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Gar­na­len met ka­ra­mel­saus en ci­trus­dres­sing

1
  • 500 g reuzengarnalen
  • 1 kropsla

Laat de garnalen ontdooien. Verwijder de buitenste bladeren van de kropsla.

Tip: Garnalen kun je sneller ontdooien door ze te spoelen onder koud stromend water.

2
  • 50 g ongezouten pinda's
  • 1 teen knoflook
  • 7½ g basilicum

Snijd de knoflook fijn. Snijd de blaadjes van het basilicum in reepjes en hak de pinda’s grof.

3
  • 1 rode peper

Snijd het steeltje van de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.

4
  • 2 rode uien

Snijd de uien in flinterdunne ringen en doe in een kom.

5
  • 1 el Thaise zoete chilisaus
  • 2 el rijstazijn
  • 1 limoen

Rasp de groene schil van de schoongeboende limoen en pers de vrucht uit. Voeg het rasp, sap, de rijstazijn, chilisaus en eventueel zout toe aan de ui.

6
  • 4 el kristalsuiker
  • 3 el kraanwater

Doe de suiker met het water in een steelpan en laat op laag vuur karamelliseren tot goudbruin.

7
  • 100 ml kraanwater

Blus de karamel voorzichtig af met het water. Breng aan de kook en laat de gestolde karamel in het water smelten.

8
  • 1 el vissaus

Voeg de rode peper en vissaus toe, laat 1 min. doorkoken en haal van het vuur.

9

Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal.

10
  • 2 el arachideolie

Verhit de olie in een wok. Voeg de knoflook en garnalen toe en roerbak 2 min. Voeg de karamelsaus toe en roerbak nog 1 min. Neem van het vuur.

11

Haal de blaadjes sla los en verdeel over een grote platte schaal. Verdeel de ui met citrusdressing en de garnalen met saus erover.

12

Bestrooi met het basilicum en de pinda's. Bon appétit!

kookstaptip:

Garnalen kun je sneller ontdooien door ze te spoelen onder koud stromend water.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.