Cho­co­la­te chip cup­ca­kes

  • gebak
  • 12 stuks
  • 265 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 2 uur wachten
    • 20 min. oventijd
(55)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
engels gebak 12 stuks
4 55

Ingrediënten

Keukenspullen
  • 12 papieren cupcakevormpjes
  • muffinvorm met 12 holtes

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de papieren vormpjes over de muffinvorm. Hak de pure chocolade in stukjes. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker licht en luchtig met de mixer. Klop 4 min. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Voeg het volgende ei pas toe als het andere ei helemaal is opgenomen. Klop nog 3 min.
  2. Spatel het bakmeel en de cacaopoeder zo luchtig mogelijk door het beslag en voeg de melk toe. Roer de pure chocolade erdoor. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak ze in het midden van de oven in 15-20 min. goudbruin en gaar.
  3. Neem uit de oven en laat 5 min. in de vorm op een rooster afkoelen. Laat ze vervolgens uit de vorm op het rooster minimaal 2 uur verder afkoelen. Snijd eventueel de topjes van de afgekoelde cupcakes, zo zijn ze mooi vlak en kun je ze straks gemakkelijk bestrijken.
  4. Breek de witte chocolade in stukjes en doe in een vuurvaste kom of pan. Hang deze in een grotere pan met kokend water, zorg dat de bovenste kom of pan het water niet raakt. Laat de chocolade al roerend smelten (au bain-marie) en bestrijk de cupcakes ermee.

variatietip:

Garneer de lauwwarme chocoladetopping met bloemen van marsepein. Rol met een deegroller een stukje cupcake marsepein (pakje 300 g) uit op een met poedersuiker bestoven werkblad. Steek er met een uitsteekvormpje bloemen uit en versier.

bewaartip:

Je kunt de cupcakes 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar in een luchtdichte trommel.

video

Cup­ca­kes ma­ken

Kookles interactief - 00:44 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 265 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 28 g
  • vet 15 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Chocolate chip cupcakes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Cho­co­la­te chip cup­ca­kes

1
1

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2
2
  • 100 g chocolade extra puur 72%

Verdeel de papieren vormpjes over de muffinvorm. Hak de pure chocolade in stukjes.

3
3
  • 125 g boter
  • 125 g suiker
  • 8 g vanillesuiker

Klop de boter met de suiker en vanillesuiker licht en luchtig met de mixer. Klop 4 min.

4
4
  • 2 eieren

Klop de eieren er 1 voor 1 door. Voeg het volgende ei pas toe als het andere ei helemaal is opgenomen. Klop nog 3 min.

5
5
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 el cacaopoeder
  • 3 el halfvolle melk

Spatel het bakmeel en de cacaopoeder zo luchtig mogelijk door het beslag en voeg de melk toe. Roer de pure chocolade erdoor.

6
6

Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak ze in het midden van de oven in 15-20 min. goudbruin en gaar.

7
7

Neem uit de oven en laat 5 min. in de vorm op een rooster afkoelen. Laat ze vervolgens uit de vorm op het rooster minimaal 2 uur verder afkoelen.

8
8

Snijd eventueel de topjes van de afgekoelde cupcakes, zo zijn ze mooi vlak en kun je ze straks gemakkelijk bestrijken.

9
9
  • 100 g witte chocolade

Breek de witte chocolade in stukjes en doe in een vuurvaste kom of pan.

10
10

Hang deze in een grotere pan met kokend water, zorg dat de bovenste kom of pan het water niet raakt.

11
11

Laat de chocolade al roerend smelten (au bain-marie) en bestrijk de cupcakes ermee.

variatietip:

Garneer de lauwwarme chocoladetopping met bloemen van marsepein. Rol met een deegroller een stukje cupcake marsepein (pakje 300 g) uit op een met poedersuiker bestoven werkblad. Steek er met een uitsteekvormpje bloemen uit en versier.

bewaartip:

Je kunt de cupcakes 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar in een luchtdichte trommel.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.