Ja­mie Oli­vers cho­co­bom­be

Dit succesnummer van Jamie Oliver mag niet ontbreken op de kersttafel!

  • nagerecht
  • 10 personen
  • 425 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 12 uur wachten
(563)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Dit succesnummer van Jamie Oliver mag niet ontbreken op de kersttafel! 10 personen
3 563

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat het roomijs buiten de vriezer zacht worden. Snijd met een broodmes 4 plakken van 2 cm dik van het halve brood. Snijd de plakken in tweeën.
  2. Bekleed een grote kom (inhoud 2 liter) met 3 lagen vershoudfolie. Snijd de rest van het halve krentenbrood in 6 plakken. Bekleed de bodem en zijkanten van de kom hiermee. Duw ze, waar het brood overlapt, een beetje aan.
  3. Druppel 3/4 van de vin santo over het brood in de kom en bestrijk het met de jam. Doe de helft van het roomijs in de kom en spreid het uit met de achterkant van een lepel. Pel de pistachenootjes en laat de kersen uitlekken. Strooi over het ijs in de kom. Pel 1 van de 2 mandarijnen en snijd overdwars in plakjes en bedek het geheel hiermee.
  4. Schep de rest van het roomijs in de kom en spreid uit. Bedek met de overige (halve) plakken krentenbrood en besprenkel met de rest van de vin santo. Bedek de kom met een strakke laag vershoudfolie. Zet een bord op de folie om de boel aan te drukken, en zet ten minste 1 nacht in de vriezer.
  5. Smelt, vlak voordat u de chocobombe wilt serveren, de chocolade au bain marie. Pak ondertussen uw geweldige chocobombe uit en stort op een mooi bord. Rasp de oranje bovenlaag van de schil van de overgebleven mandarijn en voeg dit toe aan de gesmolten chocolade. Giet de warme chocolade over de bombe zodat hij royaal naar beneden druipt.

variatietip:

Kun je geen vin santo vinden, vervang het dan met cream sherry.

video

Au bain-ma­rie smel­ten

Instructievideo - 00:34 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 425 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 57 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 9 g
  • natrium 215 mg
  • vezels 4 g
Tags
Ook te zien in

Jamie Olivers chocobombe

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ja­mie Oli­vers cho­co­bom­be

1
1
  • 1 liter vanilleroomijs

Laat het roomijs buiten de vriezer zacht worden.

Tip: Doe het roomijs 1-2 minuten in de magnetron om het roomijs sneller zacht te laten worden.

2
2
  • ½ krentenbrood

Snijd met een broodmes 4 plakken van 2 cm dik van het halve brood. Snijd de plakken in tweeën.

3
3

Bekleed een grote kom (inhoud 2 liter) met 3 lagen vershoudfolie.

4
4

Snijd de rest van het halve krentenbrood in 6 plakken.

5
5

Bekleed de bodem en zijkanten van de kom hiermee. Duw ze, waar het brood overlapt, een beetje aan.

6
6
  • 125 ml Vin Santo
  • 2½ el frambozenjam

Druppel 3/4 van de vin santo over het brood in de kom en bestrijk het met de jam.

7
7

Doe de helft van het roomijs in de kom en spreid het uit met de achterkant van een lepel.

8
8
  • 20 g pistachenoten
  • 50 g kersen uit pot
  • 100 g sukade

Pel de pistachenoten en laat de kersen uitlekken. Strooi de pistachenootjes, kersen en sukade over het ijs in de kom.

9
9
  • 1 mandarijn

Pel de mandarijn en snijd overdwars in plakjes en bedek het geheel hiermee.

10
10

Schep de rest van het roomijs in de kom en spreid uit. Bedek met de overige (halve) plakken krentenbrood en besprenkel met de rest van de vin santo.

11
11

Bedek de kom met een strakke laag vershoudfolie. Zet een bord op de folie om de boel aan te drukken, en zet ten minste 1 nacht in de vriezer.

12
12

Plaats, vlak voordat u de chocobombe wilt serveren, een hittebestendige kom boven een pan met een klein laagje kokend water.

13
13
  • 200 g pure chocolade

Doe de chocolade in de kom, draai het vuur laag en laat de chocolade smelten (au bain marie).

Au bain-marie smelten

Instructievideo

00:34 min.

14
14

Pak ondertussen uw geweldige chocobombe uit en stort op een mooi bord.

15
15
  • 1 mandarijn

Rasp de oranje bovenlaag van de schil van de mandarijn en voeg dit toe aan de gesmolten chocolade.

16
16

Giet de warme chocolade over de bombe zodat hij royaal naar beneden druipt.

variatietip:

Kun je geen vin santo vinden, vervang het dan met cream sherry.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.