Zuur­kool­stamp­pot

Nét even anders door het komijnzaad en de verse tijm.

(159)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Nét even anders door het komijnzaad en de verse tijm. 6 personen
2 159

Ingrediënten

6 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • pureestamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Schil de aardappelen en halveer als ze groot zijn. Kook ze in een pan met gezouten water in 15-20 min. gaar. Giet de aardappelen af en laat ze daarna een paar min. droogstomen. Doe ze terug in de pan.
  2. Snijd de ontbijtspek in reepjes. Verwarm een pan op middelhoog vuur. Giet de olijfolie erin, voeg het spek toe en bak in enkele min. goudbruin. Ris de blaadjes van de tijm en voeg samen met de komijn toe aan het spek en schep alles om. Spoel de zuurkool af en laat uitlekken. Voeg de uitgelekte zuurkool toe met net genoeg water om alles onder water te zetten. Breng aan de kook, draai vervolgens het vuur laag en laat 12-15 min. pruttelen of tot al het water is verdampt.
  3. Zet ondertussen een andere kleine pan op middelhoog vuur en doe de melk, laurierblaadjes en kruidnagels erin. Breng zachtjes aan de kook en neem vervolgens van het vuur. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels uit de melk.
  4. Giet de melk over de gekookte aardappelen en stamp met een pureestamper tot een puree. Voeg de zuurkool toe, schep om en proef de stamppot. Breng verder op smaak met peper, zout en wat versgeraspte nootmuskaat. Roer de boter door de stamppot en serveer.
video

Pu­ree ma­ken

Kookles - 03:22 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 210 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 27 g
  • vet 8 g
    waarvan verzadigd 3 g
  • natrium 360 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Zuurkoolstamppot

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Zuur­kool­stamp­pot

1
1
  • 1 kg kruimige aardappelen

Schil de aardappelen en halveer ze als ze groot zijn. Kook ze in een pan met gezouten water in 15-20 min. gaar.

2
2

Giet de aardappelen af en laat ze daarna een paar min. droogstomen. Doe ze terug in de pan.

3
3
  • 50 g ontbijtspek
  • 1 el olijfolie

Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verwarm een pan op middelhoog vuur. Giet de olijfolie er in, voeg het spek toe en bak in enkele min. goudbruin.

4
4
  • 3 takjes tijm
  • 1 tl komijnzaad

Ris de blaadjes van de tijm en voeg samen met de komijn toe aan het spek en schep alles om.

5
5
  • 250 g zuurkool

Spoel de zuurkool af en laat uitlekken. Voeg de uitgelekte zuurkool toe met net genoeg water om alles onder water te zetten.

Zuurkool

Instructievideo

04:12 min.

6
6

Breng aan de kook, draai vervolgens het vuur laag en laat 12-15 min. pruttelen of tot al het water is verdampt.

7
7
  • 200 ml halfvolle melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels

Zet ondertussen een andere kleine pan op middelhoog vuur en doe de melk, laurierblaadjes en kruidnagels erin.

8
8

Breng zachtjes aan de kook en neem vervolgens van het vuur. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels uit de melk.

9
9

Giet de melk over de gekookte aardappelen en stamp met een pureestamper tot een puree.

10
10
  • 1 mespunt nootmuskaat

Voeg de zuurkool toe, schep om en proef de stamppot. Breng verder op smaak met peper, zout en wat versgeraspte nootmuskaat.

11
11
  • 2 el boter

Roer de boter door de stamppot en serveer.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.