Cho­co­la­de­mous­se met wit­techo­co­la­de­saus

Om blij van te worden: fluweelzachte chocolademousse met gember en een saus van witte chocolade en limoen.

(149)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
nagerecht Om blij van te worden: fluweelzachte chocolademousse met gember en een saus van witte chocolade en limoen. 4 personen
3 149

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Smelt de pure chocolade met zout in een vuurvaste kom au bain marie. Splits de eieren. Voeg de helft van de suiker bij de eidooiers en klop ca. 5 min. tot een licht en romig mengsel. Klop het eiwit tot het zachte pieken vormt. Voeg beetje bij beetje de rest van de suiker toe aan de eiwitten. Klop in een andere kom 150 ml slagroom lobbig.
  2. Snijd de stemgember fijn. Meng de gesmolten pure chocolade met de gember en blijf roeren tot het glimt. Laat het chocolademengsel iets afkoelen en meng voorzichtig met het dooier­mengsel. Meng vervolgens de opgeklopte slagroom en rum erdoor. Spatel de eiwitten erdoor tot een glad en homogeen mengsel. Schep de mousse in een grote schaal, of verdeel over verschillende glaasjes. Zet de mousse ca. 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  3. Boen voor de witte chocoladesaus limoen schoon en rasp de groene schil. Pers de limoen uit. Laat de witte chocolade au bain marie smelten in een vuurvaste kom. Neem van het vuur en meng door de gesmolten chocolade de rest van de slagroom, de gemberpoeder, het sap en de helft van de groene rasp door. Serveer de mousse met de saus en strooi de rest van de rasp erover.

bereidingstip:

Au bain marie: Hang de vuurvaste kom met chocolade boven een pan zacht kokend water. Let erop dat de bodem van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten.

bereidingstip:

Let op! Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting door Allerhande sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.

video

Ei­e­ren split­sen

Instructievideo - 00:36 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 520 kcal
  • eiwit 11 g
  • koolhydraten 35 g
  • vet 35 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Chocolademousse met wittechocoladesaus

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Cho­co­la­de­mous­se met wit­techo­co­la­de­saus

1
1
  • 300 g pure chocolade 70%
  • 1 mespunt zout

Breek de chocolade in stukjes. Smelt de pure chocolade met zout in een vuurvaste kom au bain marie.

Au bain-marie smelten

Instructievideo

00:34 min.

2
2
  • 8 eieren
  • 50 g fijne kristalsuiker

Splits de eieren. Voeg de suiker bij de eidooiers en klop ca. 5 min. tot een licht en romig mengsel.

Eieren splitsen

Instructievideo

00:36 min.

3
3
  • 50 g fijne kristalsuiker

Klop het eiwit tot het zachte pieken vormt. Voeg beetje bij beetje de rest van de suiker toe aan de eiwitten.

4
4
  • 150 ml slagroom

Klop in een andere kom de slagroom lobbig.

5
5
  • 25 g stemgember

Snijd de stemgember fijn. Meng de gesmolten pure chocolade met de gember en blijf roeren tot het glimt.

6
6

Laat het chocolademengsel iets afkoelen en meng voorzichtig met het dooier­mengsel.

7
7
  • 50 ml bruine rum

Meng vervolgens de opgeklopte slagroom en rum erdoor. Spatel de eiwitten erdoor tot een glad en homogeen mengsel.

8
8

Schep de mousse in een grote schaal, of verdeel over verschillende glaasjes. Zet de mousse ca. 1 uur in de koelkast om op te stijven.

9
9
  • 1 limoen

Boen voor de witte chocoladesaus limoen schoon en rasp de groene schil. Pers de limoen uit.

10
10
  • 100 g witte chocolade

Breek de witte chocolade in stukjes en smelt au bain marie in een vuurvaste kom.

Au bain-marie smelten

Instructievideo

00:34 min.

11
11
  • 200 ml slagroom
  • ½ tl gemberpoeder (djahé)

Neem van het vuur en meng door de gesmolten chocolade de slagroom, gemberpoeder, het sap en de helft van de groene rasp door.

12
12

Serveer de mousse met de saus en strooi de rest van de rasp erover.

bereidingstip:

Au bain marie: Hang de vuurvaste kom met chocolade boven een pan zacht kokend water. Let erop dat de bodem van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten.

bereidingstip:

Let op! Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting door Allerhande sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.