Klas­sie­ke olie­bol­len

Het jaar wordt maar met een ding afgesloten: oliebollen. Zo maak je ze op de klassieke manier.

  • gebak
  • 20 personen
  • 100 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 uur wachten
(65)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak Het jaar wordt maar met een ding afgesloten: oliebollen. Zo maak je ze op de klassieke manier. 20 personen
2 65

Ingrediënten

Keukenspullen
  • zeef
  • garde
  • keukenpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen. Zeef ondertussen de bloem boven een mengkom. Dit voorkomt klontjes. Klop het ei los. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het losgeklopte ei en het zout toe. Roer glad met een garde.
  2. Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld. Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer met een schuimspaan zodra 1 zijde bruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.

Tip:

Het rijzen maakt de oliebollen licht en luchtig.

video

Olie­bol­len bak­ken

Kookles - 04:48 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 100 kcal
  • eiwit 3 g
  • koolhydraten 14 g
  • vet 4 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Klassieke oliebollen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Klas­sie­ke olie­bol­len

1
1
  • 250 ml halfvolle melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 el suiker

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen.

2
2
  • 300 g bloem
  • 1 ei

Zeef ondertussen de bloem boven een mengkom. Dit voorkomt klontjes. Klop het ei los.

3
3
  • 1 mespunt zout

Maak een kuiltje in de bloem en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het losgeklopte ei en het zout toe. Roer glad met een garde.

4
4

Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld.

5
5
  • 2 liter zonnebloemolie

Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken.

6
6

Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer met een schuimspaan zodra 1 zijde bruin is.

7
7
  • 3 el poedersuiker

Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.