In de oven ge­bak­ken wit­lof

Voordat-ie in de oven gaat, gaar je de witlof in sinaasappelsap met laurier, kruidnagels, kaneel en kardemom.

(111)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
bijgerecht Voordat-ie in de oven gaat, gaar je de witlof in sinaasappelsap met laurier, kruidnagels, kaneel en kardemom. 4 personen
3 111

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier
  • 4 cocktailprikkers

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snipper de sjalot. Verwarm een grote pan op middelhoog vuur. Smelt boter in de pan, voeg sjalot, laurierblaadjes, kruidnagels, kaneel en kardemom toe. Draai het vuur omlaag, doe de deksel op de pan en laat 5 min. zachtjes bakken of tot de sjalot zacht is. Schep af en toe om. Giet het sinaasappelsap erbij, draai het vuur omhoog en laat het sap bijna helemaal verdampen. Voeg suiker en witlof toe en giet de bouillon erbij.
  2. Dek de pan af met een cirkel bakpapier en de deksel. Laat op een zacht vuur 25 min. pruttelen of tot het witlof gaar is en zacht van binnen. Neem het witlof voorzichtig uit de pan. Bewaar het kookvocht. Leg de plakjes ontbijtspek met 2 tegelijk op een snijplank en rek de plakjes voorzichtig uit door er met de zijkant van een mes overheen te wrijven. Leg een takje tijm dwars over de 2 plakjes ontbijtspek en leg er een gekookt witlofstronkje bovenop. Wikkel het spek om het witlof en zet vast met cocktailprikkers.
  3. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verhit een ovenvaste pan op middelhoog vuur. Doe een scheut olie in de pan en daarna het witlof gewikkeld in spek. Braad even aan zodat het spek begint te bruinen. Draai de witlofstronkjes om en giet 1/6 oranje kookvocht in de pan. Zet de pan in de oven en bak het witlof 20 min. of tot het witlof goudbruin, knapperig en het geheel verwarmd is. Verwijder de cocktailprikkers voor het serveren. Serveer het witlof met wat vocht uit de pan eroverheen.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 180 kcal
  • eiwit 6 g
  • koolhydraten 13 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 525 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

In de oven gebakken witlof

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

In de oven ge­bak­ken wit­lof

1
1
  • 1 sjalot
  • 15 g boter
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kardemompeulen

Snipper sjalot. Verwarm een grote pan op middelhoog vuur. Smelt boter in de pan, voeg sjalot, laurierblaadjes, kruidnagels, kaneel en kardemom toe.

2
2

Draai het vuur omlaag, doe de deksel op de pan en laat 5 min. zachtjes bakken of tot de sjalot zacht is. Schep af en toe om.

3
3
  • 300 ml verse sinaasappelsap
  • 1 tl suiker
  • 4 stronken witlof
  • 300 ml groentebouillon (van tablet)

Giet het sinaasappelsap erbij, draai het vuur omhoog en laat het sap bijna helemaal verdampen. Voeg suiker en witlof toe en giet de bouillon erbij.

4
4

Dek de pan af met een cirkel bakpapier en de deksel. Laat op een zacht vuur 25 min. pruttelen of tot het witlof gaar is en zacht van binnen.

5
5

Neem het witlof voorzichtig uit de pan. Bewaar het kookvocht.

6
6
  • 8 plakjes ontbijtspek

Leg de plakjes ontbijtspek met 2 tegelijk op een snijplank en rek de plakjes voorzichtig uit door er met de zijkant van een mes overheen te wrijven.

7
7
  • 4 takjes tijm

Leg een takje tijm dwars over de 2 plakjes ontbijtspek en leg er een gekookt witlofstronkje bovenop.

8
8

Wikkel het spek om het witlof en zet vast met cocktailprikkers.

Tip: Het gerecht kan tot dit punt voorbereiden en in de koelkast bewaren tot u het witlof wilt bakken.

9
9
  • 2 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verhit een ovenvaste pan op middelhoog vuur. Doe olie in de pan en daarna het witlof gewikkeld in spek.

10
10

Braad even aan zodat het spek begint te bruinen. Draai de witlofstronkjes om en giet 1/6 oranje kookvocht in de pan.

11
11

Zet de pan in de oven en bak het witlof 20 min. of tot het witlof goudbruin, knapperig en het geheel verwarmd is.

12
12

Verwijder de cocktailprikkers voor het serveren. Serveer het witlof met wat vocht uit de pan eroverheen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.