Hart­ver­war­men­de win­ter­stoof

Deze winterstoof heeft wat weg van de Engelse cottage pie. Perfect met koud weer.

  • hoofdgerecht
  • 8 personen
  • 295 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 2 u. 30 min. wachten
    • 2 u. 30 min. oventijd
(242)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hoofdgerecht Deze winterstoof heeft wat weg van de Engelse cottage pie. Perfect met koud weer. 8 personen
3 242

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verwarm een ovenvaste braadpan op hoog vuur. Doe een scheut olijfolie in de pan en voeg het vlees toe. Bak het vlees op laag vuur ongeveer 25 min., of totdat de vleessappen beginnen te karamelliseren. Schep af en toe om. Snipper de ui en snijd de bleekselderij in stukjes. Roer de ui en de bleekselderij door het vlees en bak ca. 10 min., of tot de groenten zacht zijn geworden.
  2. Giet de balsamicoazijn, het bier en de bouillon in de pan. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en dek af met een cirkel bakpapier. Zet de braadpan ca. 2,5 uur in de oven, of tot het vlees gaar en mals is en de saus ingedikt.
  3. Verwarm ondertussen 2 steelpannen op middelhoog vuur. Laat in elke pan een klontje boter smelten. Maak de champignons schoon met keukenpapier en halveer. Doe de sjalotten en rozemarijn in de ene pan; de champignons en tijm in de andere. Voeg aan elke pan een mespunt peper en zout toe. Bedek de sjalotten met een cirkel bakpapier. Doe een deksel op beide pannen en draai het vuur onder beide pannen omlaag. Bak de sjalotten 30 min, of tot ze zacht en goudbruin zijn. Schep ze na 15 min. om. Bak de champignons 10 min, of tot ze al hun vocht hebben afgegeven. Haal de deksel van de pan en bak de champignons nog 5 min. tot ze goudbruin zijn.
  4. Haal de stoof uit de oven en roer de sjalotten en champignons erdoor. Zet de braadpan op het vuur tot de sjalotten en champignons goed warm zijn.

bereidingstip:

Deze stoof kun je heel eenvoudig omtoveren tot een geweldige pie. Doe de stoof in een niet te grote ovenschaal en laat hem helemaal afkoelen. Bedek deze met je favoriete deeg, bestrijk met losgeklopt ei en knijp de deegrand tussen duim en wijsvinger in golfjes om een mooie rand te creëren. Bak de pie onder in de oven tot hij van binnen warm en de bovenkant prachtig goudbruin is.

combinatietip:

Lekker met luchtige aardappelpuree en gestoomde groenten.

video

Pad­den­stoe­len schoon­ma­ken

Instructievideo - 01:30 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 295 kcal
  • eiwit 26 g
  • koolhydraten 5 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 7 g
  • natrium 455 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Hartverwarmende winterstoof

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Hart­ver­war­men­de win­ter­stoof

1
1

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

2
2
  • 2 el olijfolie
  • 1 kg rib-runderlappen

Verwarm een ovenvaste braadpan op hoog vuur. Doe een scheut olijfolie in de pan en voeg het vlees toe.

3
3

Bak het vlees op laag vuur ongeveer 25 min., of totdat de vleessappen beginnen te karamelliseren. Schep af en toe om.

4
4
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij

Snipper de ui en snijd de bleekselderij in stukjes.

Ui snipperen

Instructievideo

00:52 min.

5
5

Roer de ui en de bleekselderij door het vlees en bak ca. 10 min., of tot de groenten zacht zijn geworden.

6
6
  • 1 el balsamicoazijn
  • 500 ml bruin bier
  • 750 ml groentebouillon

Giet de balsamicoazijn, het bier en de bouillon in de pan. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag en dek af met een cirkel bakpapier.

7
7

Zet de braadpan ca. 2,5 uur in de oven, of tot het vlees gaar en mals is en de saus ingedikt.

8
8
  • 30 g boter

Verwarm ondertussen 2 steelpannen op middelhoog vuur. Laat in elke pan een klontje boter smelten.

9
9
  • 200 g gemengde paddestoelen

Maak de champignons schoon met keukenpapier en halveer.

10
10
  • 300 g sjalotten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm

Doe de sjalotten en de rozemarijn in de ene pan; de champignons en de tijm in de andere. Voeg aan elke pan een mespunt peper en zout toe.

11
11

Bedek de sjalotten met een cirkel bakpapier. Doe een deksel op beide pannen en draai het vuur onder beide pannen omlaag.

12
12

Bak de sjalotten 30 min, of tot ze zacht en goudbruin zijn. Schep ze na 15 min. om.

13
13

Bak de champignons 10 min, of tot ze al hun vocht hebben afgegeven. Haal de deksel van de pan en bak de champignons nog 5 min. tot ze goudbruin zijn.

14
14

Haal de stoof uit de oven en roer de sjalotten en champignons erdoor. Zet de braadpan op het vuur tot de sjalotten en champignons goed warm zijn.

bereidingstip:

Deze stoof kun je heel eenvoudig omtoveren tot een geweldige pie. Doe de stoof in een niet te grote ovenschaal en laat hem helemaal afkoelen. Bedek deze met je favoriete deeg, bestrijk met losgeklopt ei en knijp de deegrand tussen duim en wijsvinger in golfjes om een mooie rand te creëren. Bak de pie onder in de oven tot hij van binnen warm en de bovenkant prachtig goudbruin is.

combinatietip:

Lekker met luchtige aardappelpuree en gestoomde groenten.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.