Har­ti­ge ham-kaas olie­bol­len

Dit jaar geen rozijnen, maar ham en kaas in de oliebollen. Is stiekem veel lekkerder.

  • borrelhapje
  • 25 stuks
  • 120 kcal voedingswaarden
    • 40 min. bereiden
    • 1 uur wachten
(20)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands borrelhapje Dit jaar geen rozijnen, maar ham en kaas in de oliebollen. Is stiekem veel lekkerder. 25 stuks
3 20

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenthermometer

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snijd de kaas in blokjes van ½ cm en de ham in reepjes. Snijd de bieslook fijn en klop het ei los. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het begint te schuimen. Zeef de bloem boven een mengkom. Maak een kuiltje en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, ei en zout toe. Roer glad met een garde. Snijd de tomaten in reepjes. Meng in een kom met de kaas, ham en bieslook. Voeg de bloem toe en schep om. Schep de vulling luchtig door het beslag. Dek af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  2. Verhit de olie in de pan tot 180 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk. Keer ze met een schuimspaan zodra 1 zijde goudbruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
video

Olie­bol­len bak­ken

Kookles - 04:48 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 120 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 10 g
  • vet 7 g
    waarvan verzadigd 2 g
  • natrium 120 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Hartige ham-kaas oliebollen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Har­ti­ge ham-kaas olie­bol­len

1
  • 100 g boeren belegen kaas
  • 100 g gerookte achterham
  • 25 g bieslook
  • 1 ei

Snijd de kaas in blokjes van ½ cm en de ham in reepjes. Snijd de bieslook fijn en klop het ei los.

2
  • 350 ml halfvolle melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 tl suiker

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het begint te schuimen.

3
  • 300 g bloem
  • 1 mespunt zout

Zeef de bloem boven een mengkom. Maak een kuiltje en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, ei en zout toe. Roer glad met een garde.

4
  • 147½ g zongedroogde tomaat
  • 1 el bloem

Snijd de tomaten in reepjes. Meng in een kom met de kaas, ham en bieslook. Voeg de bloem toe en schep om. Schep de vulling luchtig door het beslag.

5

Dek af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

6
  • 1 liter arachideolie

Verhit de olie in de pan tot 180 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer.

7

Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk.

8

Keer ze met een schuimspaan zodra 1 zijde goudbruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.