Spi­na­zie-ri­cot­ta­ro­to­lo

(72)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans hoofdgerecht 6 personen
3 72

Ingrediënten

Keukenspullen
  • pastamachine
  • deegroller
  • keukentouw

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Ontdooi spinazie en knijp vocht eruit. Zet apart. Breek de eieren boven een kom en voeg het meel toe. Bewerk tot een deegbal en stort de bal op een werkvlak bestoven met bloem. Kneed 1-2 min., tot een zacht deeg. Wikkel deeg in vershoudfolie en leg ten minste 30 min. in de koelkast.
  2. Maak ondertussen de champignons schoon met keukenpapier en snijd fijn. Verwarm ¼ van de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en roerbak kastanjechampignons 2-3 min. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwarm ¼ van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak enkele min de helft van de knoflook mee tot goudbruin. Voeg spinazie toe en roerbak kort om overige vocht te laten verdampen. Stort op een schoon bord en laat afkoelen.
  3. Snijd, afgekoelde eventuele hele spinazieblaadjes fijn en doe samen met de champignons in een kom. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van citroen boven de kom. Verkruimel ricotta en voeg toe. Rasp de halve nootmuskaat boven de kom. Snijd het steeltje van rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten en snijd fijn. Voeg de peper toe aan de kom. Schep alles goed om en breng op smaak met peper en zout.
  4. Bestuif schoon werkvlak met bloem. Zet een pastamachine op de wijdste stand en rol het deeg door de machine. Vouw dubbel en rol opnieuw. Herhaal enkele malen tot het deeg gladder en steviger aanvoelt. Zet machine steeds op een iets nauwere stand. Rol pasta steeds dunner uit tot een reep deeg zo dik als een bierviltje (ca. 1 mm). Gebruik theedoek als ondergrond en plak verschillende repen deeg aan elkaar tot een vel van ca. A3-formaat. Zorg dat het deeg zo min mogelijk overlapt en plak randen aan elkaar door ze te bestrijken met koud water. Heb je geen pastamachine, halveer het deeg en rol het met een deegroller uit tot lange repen. Plak ze aan elkaar tot A3-formaat zoals beschreven.
  5. Schep spinaziemengsel over het deegvel. Laat aan een van de lange kanten een streep van 4 cm vrij langs de rand. Rasp de kaas en verdeel het grootste deel van de kaas over de spinazie. Bestrijk de lege rand van het pastavel met water. Til met behulp van theedoek het pastavel op en rol de pasta, richting de lege rand, op tot een dikke rol. Zorg dat je de theedoek niet meerolt. Rol helemaal door tot de natte rand de rol vastzet. Rol de deegrol in de theedoek en bind de uiteinden van de theedoek vast met een touwtje. Bind voor de stevigheid ook een stuk touw om de rol heen - zo blijft alles op zijn plek.
  6. Pluk de blaadjes van de salie. Verwarm in een kleine pan ¼ van de olijfolie op middelhoog vuur en bak salieblaadjes knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Haal de pitten uit de olijven en snijd de olijven fijn. Zet de pan terug op het vuur en voeg de rest van de olijfolie toe. Doe de olijven en de rest van de knoflook in de pan. Bak de knoflook in 2 min. goudbruin. Voeg de tomatenblokjes toe. Vul aan met water en giet in de pan. Breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook. Kook 10-12 min. zachtjes, of totdat de saus ingedikt is.
  7. Gebruik voor het koken van de Rotolo een grote diepe braadslee (of grote pan). Zet braadslee op hoog vuur en plaats er een metalen rooster in. Vul slee met kokend water met zout en laat Rotolo voorzichtig in het water glijden. Breng aan de kook, bedek de slee vervolgens met aluminiumfolie en laat 15 min. zachtjes koken. Draai de Rotolo halverwege de kooktijd voorzichtig om. Verwijder de Rotolo voorzichtig uit de braadslee met een keukentang. Plaats de Rotolo op een schoon werkvlak en laat 5 min. afkoelen. Knip de touwtjes los en pak de Rotolo uit.
  8. Lepel wat warme saus op elk bord. Snijd plakken van 2 cm van de Rotolo en leg ze op de saus. Maak af met een paar knapperige salieblaadjes en wat geraspte kaas. Serveer direct.
video

Ro­de pe­per schoon­ma­ken

Instructievideo - 00:34 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 415 kcal
  • eiwit 15 g
  • koolhydraten 33 g
  • vet 23 g
    waarvan verzadigd 7 g
  • natrium 345 mg
  • vezels 6 g
Tags
Pittigheid
Ook te zien in

Spi­na­zie-ri­cot­ta­ro­to­lo

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Spi­na­zie-ri­cot­ta­ro­to­lo

1
1
  • 1 kg bladspinazie (diepvries)

Ontdooi de spinazie. Knijp vervolgens zo veel mogelijk vocht uit de spinazie. Zet apart.

2
2
  • 2 eieren
  • 200 g pastameel

Breek de eieren boven een kom en voeg het meel toe. Bewerk het met je handen tot een deegbal en stort de bal op een werkvlak bestoven met bloem.

Deeg maken

Instructievideo

01:24 min.

3
3

Kneed 1-2 min., of tot je een zacht deeg hebt. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg ten minste 30 min. in de koelkast.

4
4
  • 100 g kastanjechampignons

Maak ondertussen de champignons schoon met keukenpapier en snijd fijn.

5
5
  • 2 el olijfolie

Verwarm een kleine pan op middelhoog vuur. Doe olijfolie in de pan en voeg kastanjechampignons toe.

6
6

Roerbak de champignons 2-3 min. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

Roerbakken / wokken

Instructievideo

00:54 min.

7
7
  • 5 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie

Snijd knoflook in dunne plakjes. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Doe de olijfolie in de pan en voeg de helft van de knoflook toe.

Knoflook snijden

Instructievideo

00:57 min.

8
8

Bak enkele min., of tot de knoflook goudbruin is.

9
9

Voeg de spinazie toe, roerbak het kort om nog wat vocht te laten verdampen en stort het op een schoon bord. Laat afkoelen.

10
10

Snijd, indien je hele spinazieblaadjes hebt gebruikt, de afgekoelde spinazie fijn en doe samen met de champignons in een kom.

11
11
  • 1 citroen
  • 200 g ricotta

Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van citroen boven de kom. Verkruimel de ricotta en voeg toe.

Citrus snijden

Instructievideo

01:15 min.

12
12
  • ½ nootmuskaat

Rasp de halve nootmuskaat boven de kom.

13
13
  • 1 rode peper

Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten en snijd fijn.

Rode peper schoonmaken

Instructievideo

00:34 min.

14
14

Voeg de peper toe aan de kom. Schep alles goed om en breng op smaak met peper en zout.

15
15

Bestuif een schoon werkvlak met bloem en zorg dat je een kan koud water, een kwastje en een grote schone witte theedoek bij de hand hebt.

16
16

Zet een pastamachine op de wijdste stand en rol het deeg door de machine. Vouw dubbel en rol opnieuw.

17
17

Herhaal enkele malen tot het deeg gladder en steviger aanvoelt. Zet de machine steeds op een iets nauwere stand.

18
18

Rol de pasta steeds dunner uit tot een reep deeg zo dik als een bierviltje (ca. 1 mm).

19
19

Gebruik een theedoek als ondergrond en plak de verschillende repen deeg aan elkaar tot een vel van ca. A3-formaat.

20
20

Zorg dat het deeg zo min mogelijk overlapt en plak randen aan elkaar door ze te bestrijken met koud water.

21
21

Heb je geen pastamachine, halveer het deeg en rol het met een deegroller uit tot lange repen. Plak ze aan elkaar tot A3-formaat zoals beschreven.

22
22

Schep het spinaziemengsel over het deegvel. Laat aan een van de lange kanten een streep van 4 cm vrij langs de rand.

23
23
  • 40 g oude kaas

Rasp de kaas en verdeel het grootste deel van de kaas over de spinazie. Bestrijk de lege rand van het pastavel met water.

24
24

Til met behulp van theedoek het pastavel op en rol de pasta, richting de lege rand, op tot een dikke rol. Zorg dat je de theedoek niet meerolt.

25
25

Rol helemaal door tot de natte rand de rol vastzet. Rol de deegrol in de theedoek en bind de uiteinden van de theedoek vast met een touwtje.

26
26

Bind voor de stevigheid ook een stuk touw om de rol heen - zo blijft alles op zijn plek.

27
27
  • 3 takjes salie
  • 2 el olijfolie

Pluk de blaadjes van de salie. Verwarm in een kleine pan de olie op middelhoog vuur en bak salieblaadjes knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

28
28
  • 10 zwarte olijven met pit

Haal de pitten uit de olijven en snijd de olijven fijn.

29
29
  • 2 el olijfolie

Zet de pan terug op het vuur en voeg extra olijfolie toe. Doe de olijven en de rest van de knoflook in de pan. Bak de knoflook in 2 min. goudbruin.

30
30
  • 400 g tomatenblokjes
  • 200 ml kraanwater

Voeg de tomatenblokjes toe. Vul aan met water en giet in de pan.

31
31

Breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook. Kook 10-12 min. zachtjes, of totdat de saus ingedikt is.

32
32

Gebruik voor het koken van de rotolo je grootste, diepste braadslee (of je grootste pan).

33
33

Zet braadslee op hoog vuur en plaats er een metalen rooster in. Vul slee met kokend water met zout en laat rotolo voorzichtig in het water glijden.

34
34

Breng aan de kook, bedek de slee vervolgens met aluminiumfolie en laat 15 min. zachtjes koken.

35
35

Draai de rotolo halverwege de kooktijd voorzichtig om. Verwijder de rotolo voorzichtig uit de braadslee met een keukentang.

36
36

Plaats de rotolo op een schoon werkvlak. Laat 5 min. afkoelen. Knip de touwtjes los en pak de rotolo uit.

37
37

Lepel wat warme saus op elk bord. Snijd plakken van 2 cm van de rotolo en leg ze op de saus.

38
38

Maak af met een paar knapperige salieblaadjes en wat geraspte kaas. Serveer direct.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.