Run­der­stoof met ui en port

Met een zachte laag aardappelpuree.

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 780 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 5 u. 15 min. oventijd
(291)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
frans hoofdgerecht Met een zachte laag aardappelpuree. 6 personen
3 291

Ingrediënten

Keukenspullen
  • ovenschaal (20 x 30 cm)
  • aardappelstamper

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 140 ºC. Bak de spekreepjes in een hapjespan in 5 min. uit en schep uit de pan. Snijd de riblappen in stukken van 3 cm en doe ze in een plastic zak. Voeg de bloem en peper en zout toe en schud de zak tot het vlees gelijkmatig is bedekt met bloem. Bak het vlees 3 min. in het spekvet.
  2. Snijd de peen in blokjes van een ½ x ½ cm (brunoise). Snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Snijd de ui in halve ringen. Doe de peen met de bleekselderij en ui bij het vlees en bak 2 min. mee. Voeg de port, bouillontabletten, het spek en het water toe. Breng aan de kook en roer met een houten lepel de aanbaksels los.
  3. Schep in de ovenschaal en zet ca. 5 uur in de oven. Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht is om het vlees en de groenten in te stoven. Vul indien nodig aan met water. Neem uit de oven als het vlees zo gaar is dat het bijna uit elkaar valt. Verhoog de oventemperatuur tot 200 ºC.
  4. Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 20 min. gaar. Giet af, doe terug in de pan en laat 2 min. uitdampen. Verwarm de melk in een steelpan en voeg samen met de boter toe aan de aardappelen. Stamp met de pureestamper tot puree en breng op smaak met peper en zout.
  5. Verdeel de puree over het stoofvlees en zet de schaal nog ca. 15 min. in de oven tot de puree mooi goudbruin is.

combinatietip:

Lekker met worteltjes met balsamico.

video

Brunoi­se snij­den

Instructievideo - 00:38 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 780 kcal
  • eiwit 43 g
  • koolhydraten 64 g
  • vet 33 g
    waarvan verzadigd 16 g
  • natrium 1.695 mg
  • vezels 8 g
Tags
Ook te zien in

Runderstoof met ui en port

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Run­der­stoof met ui en port

1
1

Verwarm de oven voor op 140 ºC.

2
2
  • 250 g magere spekreepjes
  • 800 g runderriblappen

Bak de spekreepjes in een hapjespan in 5 min. uit en schep uit de pan. Snijd de riblappen in stukken van 3 cm en doe ze in een plastic zak.

3
3
  • 4 el bloem

Voeg de bloem en peper en zout toe en schud de zak tot het vlees gelijkmatig is bedekt met bloem. Bak het vlees 3 min. in het spekvet.

4
4
  • 250 g winterpeen
  • 5 stengels bleekselderij
  • 600 g uien

Snijd de peen in blokjes van een ½ x ½ cm (brunoise). Snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Snijd de ui in halve ringen.

Brunoise snijden

Instructievideo

00:38 min.

5
5
  • 375 ml tawny port
  • 2 rundvleesbouillontabletten
  • 600 ml kraanwater

Doe de peen met de bleekselderij en ui bij het vlees en bak 2 min. mee. Voeg de port, bouillontabletten, het spek en het water toe.

6
6

Breng aan de kook en roer met een houten lepel de aanbaksels los.

7
7

Schep in de ovenschaal en zet ca. 5 uur in de oven.

8
8

Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht is om het vlees en de groenten in te stoven. Vul indien nodig aan met water.

9
9

Neem uit de oven als het vlees zo gaar is dat het bijna uit elkaar valt. Verhoog de oventemperatuur tot 200 ºC.

10
10
  • 1½ kg kruimige aardappelen

Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 20 min. gaar. Giet af, doe terug in de pan en laat 2 min. uitdampen.

11
11
  • 250 ml volle melk
  • 75 g boter

Verwarm de melk in een steelpan en voeg samen met de boter toe aan de aardappelen.

12
12

Stamp met de pureestamper tot puree en breng op smaak met peper en zout.

Pureren

Instructievideo

00:51 min.

13
13

Verdeel de puree over het stoofvlees en zet de schaal nog ca. 15 min. in de oven tot de puree mooi goudbruin is.

combinatietip:

Lekker met worteltjes met balsamico.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.