Pa­tat

(104)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands bijgerecht 4 personen
3 104

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenpapier

Bereiden

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Aardappels schillen en wassen. Aardappels in lengte in plakken van ca. 1 cm dik snijden. Plakken in lengte in repen van ca. 1 cm dik snijden. Patat in ruim water wassen. Patat ca. 10 minuten in bak met vers koud water leggen. Patat in vergiet laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Dienblad of bakplaat bedekken met dubbele laag keukenpapier. In frituurpan olie verhitten tot ca. 140 °C. Patat in 3 porties 6 à 8 minuten gaar, maar niet bruin bakken, patat af en toe omschudden. Patat uitspreiden op blad en laten afkoelen.
  2. Frituurolie verhitten tot 180 °C. Patat in 3 porties in 2 à 4 minuten goudbruin bakken, af en toe omschudden. Vergiet bekleden met keukenpapier en patat op keukenpapier laten uitlekken. Patat overdoen in schaal en bestrooien met zout. Serveren met mayonaise.

Tip:

Biologische paprika-kerriepatat: Neem biologische aardappels, borstel ze onder koud water schoon en snijd ze in repen. Bestrooi de patat voor het afbakken gelijkmatig met 3 theelepels paprika- en 3 eetlepels kerriepoeder. Dunne frietjes: Snijd 1 kilo aardappels in dunne staafjes. Bak de staafjes in kleine hoeveelheden in één keer in ca. 3 minuten goudbruin. Bestrooi met 3 eetlepels fijngehakte peterselie.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 890 kcal
  • eiwit 8 g
  • koolhydraten 76 g
  • vet 62 g
Tags
Ook te zien in

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.