Crunchy no­ten-ka­ra­mel­ti­ra­mi­su

Een wel heel bijzondere variant van de Italiaanse klassieker!

  • nagerecht
  • 4 personen
  • 670 kcal voedingswaarden
    • 35 min. bereiden
    • 2 uur wachten
(128)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans nagerecht Een wel heel bijzondere variant van de Italiaanse klassieker! 4 personen
3 128

Ingrediënten

Keukenspullen
  • bakpapier
  • keukenmachine
  • vierkante schaal (20 x 20 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe 125 g van de suiker in een steelpan en laat op laag vuur rustig karamelliseren. Beweeg de pan af en toe om verbranding te voorkomen maar roer niet. Leg een vel bakpapier klaar. Voeg de hazelnoten toe als de karamel diepbruin van kleur is en schep om. Schenk de karamel met de noten op het bakpapier en laat helemaal afkoelen.
  2. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter 3 min. Laat afkoelen op een bord. Breek de afgekoelde karamel met noten in stukken en maal 2 min. fijn in de keukenmachine. Bedek de bodem van de schaal met de helft van de lange vingers.
  3. Meng de koffie met de likeur en schenk de helft over de lange vingers in de schaal. Splits de eieren. Doe de eidooiers met 50 g suiker in een kom. Klop tot een lichtgele crème. Doe de mascarpone in een ruime kom en roer los met een vork. Klop de slagroom stijf met de rest van de suiker. Meng de slagroom en de eiercrème door de mascarpone. Schep de pijnboompitten en de helft van de gemalen notenkaramel erdoor.
  4. Schenk de helft van het mengsel over de lange vingers. Doop de rest van de lange vingers 1 voor 1 ongeveer 1 sec. in de resterende koffie en leg ze in de schaal. Schenk de rest van het mascarponemengsel over de lange vingers in de schaal.
  5. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi met de rest van de notenkaramel en serveer.

bereidingstip:

Je kunt de tiramisu maximaal 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

dieettip:

Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.

video

Ti­ra­mi­su ma­ken

Kookles - 06:41 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 670 kcal
  • eiwit 11 g
  • koolhydraten 51 g
  • vet 46 g
    waarvan verzadigd 21 g
  • natrium 110 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Crunchy noten-karameltiramisu

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Crunchy no­ten-ka­ra­mel­ti­ra­mi­su

1
1
  • 125 g fijne kristalsuiker

Doe de suiker in een steelpan en laat op laag vuur rustig karamelliseren. Beweeg de pan af en toe om verbranding te voorkomen maar roer niet.

Karamelliseren

Instructievideo

01:36 min.

2
2
  • 95 g hazelnoten

Leg een vel bakpapier klaar. Voeg de hazelnoten toe als de karamel diepbruin van kleur is en schep om.

3
3

Schenk de karamel met de noten op het bakpapier en laat helemaal afkoelen.

4
4
  • 50 g pijnboompitten

Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter 3 min. Laat afkoelen op een bord.

Noten, zaden en pitten roosteren

Instructievideo

01:19 min.

5
5
  • 250 ml sterke koffie

Zet de sterke koffie.

6
6

Breek de afgekoelde karamel met noten in stukken en maal 2 min. fijn in de keukenmachine.

7
7
  • 175 g lange vingers

Bedek de bodem van de schaal met de helft van de lange vingers.

8
8
  • 50 ml hazelnootlikeur

Meng de koffie met de likeur en schenk de helft over de lange vingers in de schaal.

9
9
  • 4 eieren

Splits de eieren.

Eieren splitsen

Instructievideo

00:36 min.

10
10
  • 50 g fijne kristalsuiker

Doe de eidooiers met de suiker in een kom. Klop tot een lichtgele crème.

11
11
  • 500 g mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • 25 g fijne kristalsuiker

Doe de mascarpone in een ruime kom en roer los met een vork. Klop de slagroom stijf met de suiker.

12
12

Meng de slagroom en de eiercrème door de mascarpone. Schep de pijnboompitten en de helft van de gemalen notenkaramel erdoor.

13
13

Schenk de helft van het mengsel over de lange vingers.

14
14

Doop de rest van de lange vingers 1 voor 1 ongeveer 1 sec. in de resterende koffie en leg ze in de schaal.

15
15

Schenk de rest van het mascarponemengsel over de lange vingers in de schaal.

16
16

Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi met de rest van de notenkaramel en serveer.

bereidingstip:

Je kunt de tiramisu maximaal 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.

dieettip:

Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.