Ri­cot­ta­taart

Een grande finale met deze verrukkelijke Italiaanse taart.

  • nagerecht
  • 8 personen
  • 510 kcal voedingswaarden
    • 1 uur bereiden
    • 1 u. 30 min. wachten
(56)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
italiaans nagerecht Een grande finale met deze verrukkelijke Italiaanse taart. 8 personen
3 56

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • deegroller
  • springvorm (Ø 20 cm)
  • bakpapier
  • blindbakvulling

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe de rozijnen met de marsala in een kom en laat staan tot gebruik. Splits 1 ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Doe de eidooier, bloem, 15 g suiker, het zout, 100 g boter en het water in de keukenmachine en maal snel tot een kruimelige massa. Kneed er een bal van en leg verpakt in vershoudfolie 15 min. in de koelkast.
  2. Bestuif het werkblad en de deegbal met wat bloem en rol het deeg met de deegroller uit tot een cirkel van 28 cm doorsnede. Snijd het deeg in vieren, leg de delen in de ingevette springvorm en druk de naden goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet afgedekt 20 min. in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed het deeg met bakpapier. Vul de bodem met de blindbakvulling. Bak in ca. 15 min. lichtbruin. Neem uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog ca. 5 min. Laat de bodem in de vorm afkoelen. Zet de oven op 160 °C.
  4. Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Roer de ricotta los. Smelt 40 g boter in een steelpan en voeg toe aan de ricotta samen met 2 eieren. Voeg de kaneel, de rest van de suiker, pijnboompitten, rozijnen met marsala en het citroenrasp en –sap toe. Meng tot een egale massa en schenk op de bodem. Bak in ca. 70 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Serveer op kamertemperatuur.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 510 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 48 g
  • vet 29 g
    waarvan verzadigd 16 g
  • natrium 185 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Ricottataart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ri­cot­ta­taart

1
  • 60 g rozijnen
  • 100 ml marsala

Doe de rozijnen met de marsala in een kom en laat staan tot gebruik.

2
  • 1 ei

Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt.

3
  • 175 g bloem
  • 15 g fijne kristalsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 100 g boter
  • 1 el koud water

Doe de eidooier, bloem, suiker, het zout, de boter en het water in de keukenmachine en maal snel tot een kruimelige massa.

4

Kneed er een bal van en leg verpakt in vershoudfolie 15 min. in de koelkast.

5
  • 2 g bloem

Bestuif het werkblad en de deegbal met wat bloem en rol het deeg met de deegroller uit tot een cirkel van 28 cm doorsnede.

6

Snijd het deeg in vieren, leg de delen in de ingevette springvorm en druk de naden goed aan.

7

Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet afgedekt 20 min. in de koelkast.

8

Verwarm de oven voor op 190 °C.

9

Bekleed het deeg met bakpapier. Vul de bodem met de blindbakvulling. Bak in ca. 15 min. lichtbruin.

10

Neem uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak nog ca. 5 min. Laat de bodem in de vorm afkoelen. Zet de oven op 160 °C.

11
  • 1 citroen
  • 500 g ricotta

Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Roer de ricotta los.

12
  • 40 g boter
  • 2 eieren

Smelt de boter in een steelpan en voeg toe aan de ricotta samen met de eieren.

13
  • 1½ tl gemalen kaneel
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 65 g pijnboompitten

Voeg de kaneel, de rest van de suiker, pijnboompitten, rozijnen met marsala en het citroenrasp en –sap toe. Meng tot een egale massa en schenk op de bodem.

14

Bak in ca. 70 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Serveer op kamertemperatuur. Lekker!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.