Bra­bant­se wor­sten­brood­jes

Ooit iemand nee horen zeggen tegen een worstenbroodje? Niet? Dat snappen wij héél goed.

  • borrelhapje
  • 12 stuks
  • 240 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 1 u. 30 min. wachten
    • 20 min. oventijd
(123)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands borrelhapje Ooit iemand nee horen zeggen tegen een worstenbroodje? Niet? Dat snappen wij héél goed. 12 stuks
3 123

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Smelt in een pannetje of de magnetron de boter. Meng in een kom de bloem, suiker, gist en 1 tl. zout. Voeg de gesmolten boter en 2/3 van het handwarme water toe en meng alles met de hand of met mixer met deeghaken tot samenhangend deeg. Voeg al mengend geleidelijk de rest van het handwarme water toe. Kneed het deeg ca. 10 min. goed door op het aanrecht tot het soepel en elastisch is. Leg het deeg in een kom en dek deze af met folie. Laat op warme plaats ca. 1 uur rijzen tot volume 2 tot 3 keer zo groot is. Meng het gehakt met de nootmuskaat, gemberpoeder en koriander, wat peper en zout. Verdeel het gehakt in 12 gelijke porties en vorm tot worstjes van ca. 12 cm. Leg de gehaktworstjes tot gebruik afgedekt in koelkast. Neem het deeg uit de kom, kneed het een keer door en verdeel in 12 gelijke porties. Vorm de porties deeg tot bolletjes en leg deze op een schaal of grote borden. Dek losjes af met vershoudfolie en laat nog ca. 30 min. rijzen.
  2. Verwarm de oven voor op 225 °C. Vet de bakplaat in. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol de bolletjes deeg uit tot lapjes van ca. 15 x 18 cm. Leg aan de korte kanten gehaktworstjes. Vouw de zijkanten ca. 1 cm over vulling en rol de deeglapjes op. Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op bakplaat. Splits het ei, klop de eierdooier los en bestrijk de bovenkant van broodjes. Bak de broodjes in midden van oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.

bereidingstip:

Het deeg is ook te maken van een pak wit broodmix (500 g). Voeg 1/2 eetlepel suiker aan de mix toe, bereid het deeg en laat het rijzen volgens de aanwijzingen op het pak.

video

Deeg ma­ken

Instructievideo - 01:24 min.
Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 240 kcal
  • eiwit 14 g
  • koolhydraten 31 g
  • vet 9 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 145 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Brabantse worstenbroodjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Bra­bant­se wor­sten­brood­jes

1
1
  • 10 g boter
  • 500 g bloem
  • 1 el suiker
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 tl zout

Smelt in een pannetje of de magnetron de boter. Meng in een kom de bloem, suiker, gist en het zout.

2
2
  • 1½ dl water

Voeg de gesmolten boter en het handwarme water toe en meng alles met de hand of met mixer met deeghaken tot samenhangend deeg.

3
3
  • 1 dl water

Voeg al mengend geleidelijk de rest van het handwarme water toe. Op aanrecht deeg ca. 10 min. goed doorkneden tot het soepel en elastisch is.

4
4

Leg het deeg in een kom en dek deze af met folie. Laat op warme plaats ca. 1 uur rijzen tot volume 2 tot 3 keer zo groot is.

5
5
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 snufje gemberpoeder (djahé)
  • 1 snufje gemalen koriander (ketoembar)

Meng het gehakt met de nootmuskaat, gemberpoeder en koriander, wat peper en zout. Verdeel het gehakt in 12 gelijke porties en vorm tot worstjes van ca. 12 cm.

6
6

Leg de gehaktworstjes tot gebruik afgedekt in koelkast. Neem het deeg uit de kom, kneed het een keer door en verdeel in 12 gelijke porties.

7
7

Vorm de porties deeg tot bolletjes en leg deze op schaal of grote borden. Dek losjes af met vershoudfolie en laat nog ca. 30 min. rijzen.

8
8

Verwarm de oven voor op 225 °C.

9
9
  • 2 g boter
  • 2 g bloem

Vet de bakplaat in. Bestuif het aanrecht met de bloem en rol de bolletjes deeg uit tot lapjes van ca. 15 x 18 cm. Leg aan de korte kanten gehaktworstjes.

10
10

Vouw de zijkanten ca. 1 cm over vulling en rol de deeglapjes op. Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op bakplaat.

11
11
  • 1 ei

Splits het ei, klop de eierdooier los en bestrijk de bovenkant van broodjes. Bak de broodjes in midden van oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.

bereidingstip:

Het deeg is ook te maken van een pak wit broodmix (500 g). Voeg 1/2 eetlepel suiker aan de mix toe, bereid het deeg en laat het rijzen volgens de aanwijzingen op het pak.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.