Saf­fraan­ho­ning­brood

  • bijgerecht
  • 6 personen
  • 465 kcal voedingswaarden
    • 3 u. 25 min. bereiden
    • 20 min. wachten
(26)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
bijgerecht 6 personen
4 26

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Meng de gist met de melk. Laat 5 min. staan. Meng een kwart van de bloem erdoor. Laat afgedekt op kamertemperatuur 1 uur staan.
  2. Week de saffraan in 1 el heet water. Klop 2/3 van de eieren los in een kom. Meng de rest van de bloem met de suiker en het zout. Voeg de boter in klontjes toe. Snijd met 2 messen tot een kruimelig mengsel. Voeg het gistmengsel, de saffraan, losgeklopte eieren, honing en sukade toe. Kneed tot soepel deeg. Laat afgedekt 10 min. staan. Kneed het deeg opnieuw, minimaal 8 min., tot het soepel en elastisch is. Dit kan ook in de keukenmachine met het plastic deegmes. Laat afgedekt op kamer­temperatuur 1 uur rusten.
  3. Kneed het deeg nog een paar minuten en vorm een rol van 25 cm lang. Vorm er een sierlijke S van op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat losjes afgedekt met een met bloem bestoven doek nog 30 min. rijzen.
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C. Klop het overige ei los en bestrijk het deeg ermee. Bak in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster. Serveer met boter.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 465 kcal
  • eiwit 12 g
  • koolhydraten 80 g
  • vet 11 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Saffraanhoningbrood

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Saf­fraan­ho­ning­brood

1
1

Verwarm ondertussen de oven voor op 190 °C.

2
2
  • 7 g gedroogde gist
  • 100 ml volle melk
  • 100 g tarwebloem

Meng de gist met de melk. Laat 5 min. staan. Meng 100 g bloem erdoor. Laat afgedekt op kamertemperatuur 1 uur staan.

3
3
  • 0.05 g saffraan
  • 2 eieren
  • 300 g tarwebloem
  • 75 suiker
  • 2 tl zout
  • 50 g boter

Week de saffraan in 1 el heet water. Klop de eieren los in een kom. Meng de rest van de bloem met de suiker en het zout. Voeg de boter in klontjes toe.

4
4
  • 6 el vloeibare honing
  • 50 g sukade

Snijd met 2 messen tot een kruimelig mengsel. Voeg het gistmengsel, de saffraan, losgeklopte eieren, honing en sukade toe.

5
5

Kneed tot soepel deeg. Laat afgedekt 10 min. staan.

6
6

Kneed het deeg opnieuw, minimaal 8 min., tot het soepel en elastisch is. Dit kan ook in de keukenmachine met het plastic deegmes.

7
7

Laat afgedekt op kamer­temperatuur 1 uur rusten.

8
8

Kneed het deeg nog een paar minuten en vorm een rol van 25 cm lang. Vorm er een sierlijke S van op een met bakpapier beklede bakplaat.

9
9

Laat losjes afgedekt met een met bloem bestoven doek nog 30 min. rijzen.

10
10
  • 1 ei

Klop het laatste ei los en bestrijk het deeg ermee. Bak in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.

11
11

Serveer met boter.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.