No­ten-ro­zij­nen­ro­zet

Een opgerolde zoete verrassing met pistachenoten spijs.

  • gebak
  • 6 personen
  • 700 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 1 u. 25 min. wachten
    • 40 min. oventijd
(39)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
gebak Een opgerolde zoete verrassing met pistachenoten spijs. 6 personen
3 39

Ingrediënten

Keukenspullen
  • deegroller
  • springvorm (Ø 22 cm)

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Meng de gist met 1el suiker en het lauwwarme water. Laat 5 min. staan. Meng ondertussen de bloem met 50 g suiker en het zout.
  2. Smelt de boter en klop het ei los. Voeg 3/4 van de boter, het ei en het gistmengsel toe aan de bloem en kneed tot soepel deeg. Laat afgedekt 15 min. staan.
  3. Rasp de oranje schil van de sinaasappel. Meng met de rest van de suiker en het kardemompoeder.
  4. Kneed het deeg opnieuw minimaal 8 min. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad met een deegroller uit tot een lap van 50 x 30 cm. Bestrijk het deeg met de rest van de boter en bestrooi met het sinaasappelrasp.
  5. Hak de pistachenoten grof en verdeel ze met het spijs en de rozijnen over het deeg. Rol het deeg losjes op, begin aan de korte kant. Snijd in 12 stukken.
  6. Leg het deeg in de springvorm in een ronde rozetvorm met wat ruimte tussen de rondjes. Laat afgedekt op kamertemperatuur 1 uur rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de rozet in 35-40 min. Keer direct met vorm op een bord en laat 10 min. rusten.
  8. Verwijder de vorm, keer nogmaals op een bord en laat verder afkoelen. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mes het merg eruit. Meng het merg met de poedersuiker en 2-3 el heet water tot glazuur. Verdeel zigzaggend over de rozet.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 700 kcal
  • eiwit 13 g
  • koolhydraten 108 g
  • vet 23 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 365 mg
  • vezels 5 g
Tags
Ook te zien in

Noten-rozijnenrozet

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

No­ten-ro­zij­nen­ro­zet

1
  • ½ zakje gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 100 ml lauwwarm water
  • 250 g tarwebloem
  • 50 g suiker
  • 2 tl zout

Meng de gist met 1 el suiker en het lauwwarme water. Laat 5 min. staan. Meng ondertussen de bloem met 50 g suiker en het zout.

2
  • 40 g boter
  • 1 ei

Smelt de boter en klop het ei los. Voeg 3/4 van de boter, het ei en het gistmengsel toe aan de bloem en kneed tot soepel deeg. Laat afgedekt 15 min. staan.

3
  • 1 sinaasappel
  • 25 g suiker
  • 1 el kardemompoeder

Rasp de oranje schil van de sinaasappel. Meng met de suiker en het kardemompoeder.

4
  • 2 g tarwebloem

Kneed het deeg opnieuw minimaal 8 min. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad met een deegroller uit tot een lap van 50 x 30 cm.

5

Bestrijk het deeg met de rest van de boter en bestrooi met het sinaasappelrasp.

6
  • 50 g pistachenoten
  • 300 g amandelspijs
  • 50 g blanke rozijnen

Hak de pistachenoten grof en verdeel ze met het spijs en de rozijnen over het deeg.

7

Rol het deeg losjes op, begin aan de korte kant. Snijd in 12 stukken.

8

Leg het deeg in de springvorm in een ronde rozetvorm. Laat afgedekt op kamertemperatuur 1 uur rijzen.

Tip: Er mag wat ruimte tussen de rondjes zitten.

9

Verwarm de oven voor op 200 °C.

10

Bak de rozet in 35-40 min. Keer direct met vorm op een bord en laat 10 min. rusten.

11
  • 1 vanillestokje

Verwijder de vorm, keer nogmaals op een bord en laat verder afkoelen. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mes het merg eruit.

12
  • 200 g poedersuiker

Meng het merg met de poedersuiker en 2-3 el heet water tot glazuur. Verdeel zigzaggend over de rozet. Lekker!

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.