Ge­hakt­bal­len

(105)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht 4 personen
3 105

Ingrediënten

Handig als boodschappenlijstje
of om online te bestellen

Bereiden

  1. Snijd de korstjes van het brood. Leg de sneetjes in een diep bord en sprenkel de melk erover. Laat het brood ca. 5 min. weken. Snipper de ui fijn. Doe de gehakt in een kom. Knijp het brood uit en snijd in stukjes. Voeg het toe aan het gehakt.
  2. Breek het ei erboven. Voeg de ui toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng alles goed door elkaar en kneed door het gehakt. Verdeel het gehakt in 4 porties en vorm met vochtige handen tot gladde ballen.
  3. Rol de gehaktballen door het paneermeel. Verhit de boter in een braadpan tot het schuim wegtrekt. Bak de gehaktballen op hoog vuur rondom bruin. Keer voorzichtig met een spatel. Schenk het tomatensap langs de rand van de pan en schenk het water erbij. Braad de gehaktballen in ca. 25 min. met een deksel schuin op de pan gaar. Keer af en toe.

variatietip:

Je kunt het witbrood eventueel vervangen door 2 el paneermeel.

variatietip:

Met tijm en mosterd: ris de blaadjes van 1 zakje verse tijm. Maak de gehaktballen volgens het recept, voeg 1 el Zaanse mosterd toe en rol de ballen door de tijm. Voeg aan het bakvet nog 1 el mosterd en 100 ml wijn toe in plaats van water.

variatietip:

Pittige gehaktballetjes: week 1 zakje boemboe nasi volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng dit met 2 tl sambal badjak door het gehakt. Vorm 12 kleine balletjes en braad ze ca. 10 min. Voeg een blikje tomaatstukjes, 1 el ketjap manis en 1 tl sambal badjak toe.

combinatietip:

Lekker met gekookte aardappels en bloemkool.

video

Ge­hakt­bal­le­tjes in to­ma­ten­saus ma­ken

Kookles interactief - 00:44 min.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 505 kcal
  • eiwit 27 g
  • koolhydraten 15 g
  • vet 38 g
    waarvan verzadigd 0 g
Tags
Ook te zien in

Gehaktballen

terug naar recept

Ge­hakt­bal­len

1
1
  • 2 sneetjes oud witbrood
  • 5 el melk

Snijd de korstjes van het brood. Leg de sneetjes in een diep bord en sprenkel de melk erover. Laat het brood ca. 5 min. weken.

2
2
  • 1 ui
  • 500 g rundergehakt

Snipper de ui fijn. Doe het gehakt in een kom. Knijp het brood uit en snijd in stukjes. Voeg het toe aan het gehakt.

3
3
  • 1 ei
  • 1 mespunt nootmuskaat

Breek het ei erboven. Voeg de ui toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

4
4

Meng alles goed door elkaar en kneed door het gehakt. Verdeel het gehakt in 4 porties en vorm met vochtige handen tot gladde ballen.

5
5
  • 4 el paneermeel
  • 50 g boter

Rol de gehaktballen door het paneermeel. Verhit de boter in een braadpan tot het schuim wegtrekt.

6
6

Bak de gehaktballen op hoog vuur rondom bruin. Keer voorzichtig met een spatel.

7
7
  • 100 ml tomatensap
  • 100 ml kraanwater

Schenk het tomatensap langs de rand van de pan en schenk het water erbij. Braad de gehaktballen in ca. 25 min. met een deksel schuin op de pan gaar.

8
8

Keer af en toe.

variatietip:

Je kunt het witbrood eventueel vervangen door 2 el paneermeel.

variatietip:

Met tijm en mosterd: ris de blaadjes van 1 zakje verse tijm. Maak de gehaktballen volgens het recept, voeg 1 el Zaanse mosterd toe en rol de ballen door de tijm. Voeg aan het bakvet nog 1 el mosterd en 100 ml wijn toe in plaats van water.

variatietip:

Pittige gehaktballetjes: week 1 zakje boemboe nasi volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng dit met 2 tl sambal badjak door het gehakt. Vorm 12 kleine balletjes en braad ze ca. 10 min. Voeg een blikje tomaatstukjes, 1 el ketjap manis en 1 tl sambal badjak toe.

combinatietip:

Lekker met gekookte aardappels en bloemkool.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.